#napszínes

2021.08.20. 15:13

Kacsa járőrözött a Laposon

A lányok igenis bátrak – legalábbis ezt vettük le a napokban a Laposon este hét óra kö­­rül.

Farkas Judit

Amikor lemegy a nap, már kevesebben vannak a vízben, és a partról is felszedelőzködik a strandolók jó része. Ekkor érkeznek meg a vadkacsák, és egy kisebb tojó – idén kelhetett ki – két nap egymás után „járőrözött” a parton. Egy kicsit még együtt is úsztunk vele, mielőtt kitotyogott a partra, és határozottan elindult felfelé.

Nyilván ennivalót keresgélt, vagy csak kíváncsi volt, de nem úgy festett, mint aki retteg a jelenlévőktől. Az emberek egy része csodálkozva nézte, pedig hát róluk is el lehet mondani, hogy hamarabb voltak a parton, mint mi.

A vadkacsa, azaz hivatalos nevén tőkés réce, bátran indult meg felfelé a parton, miután megfogyatkoztak a strandolók. Fotó: Farkas Judit

Vadkacsát írtunk, de a madár tisztességes neve tőkés réce. Leszármazottja a házikacsa, minden gond nélkül keresztezhetőek, a városok vizein látni is ilyen példányokat. Szegeden ott vannak minden záportározónál, és már sokkal meglepőbb helyeken is felbukkantak, mint a szabadstrand. Az utóbbi években találtak récepárt a Mars téren, de láttak már pihenni tőkés récéket a Dugonics tér térkövén is. Az emberek előszeretettel etetik a kacsákat kenyérrel, ami, nem lehet elégszer elmondani, nem tesz jót nekik – bőven elég, ha annyi morzsát esznek meg, amennyit a strandon találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában