Szegeden egyre több van

2021.08.28. 11:00

Megint felbukkantak az unokázós csalók

Egyre több az unokázós csaló Szegeden és környékén. A csalók általában telefonon keresik fel az idősebb áldozatot, majd arra hivatkozva, hogy az unokája nagy bajban van, pénzt csalnak ki tőle. A bűnözők már odáig jutottak, hogy bankszámlára is utaltatnak kicsalt összeget.

Suki Zoltán

20200518 Szombathely Unokázós csalók szedik sorra áldozataikat. A rendőrség sorra járja a köztereket, parkolókat és piacokat, hogy felhívják a figyelmet a mostanság különösen nagy problémát jelentő csaló telefonálókra, kéregetőkre. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Illusztráció / Unger Tamás

A Szegedi Rendőrkapitányságon tett feljelentést egy idős asszony, mert aznap valaki telefonon felhívta, és a lányának adta ki magát. A hívó azt állította, hogy balesetet szenvedett, ezért sürgősen másfél millió forintra van szüksége, amit külföldre kell átutalni. Az asszony összeszedte a kért összeget, majd taxiba ült, és több nemzetközi pénzügyi szolgáltatón keresztül megpróbálta elküldeni a pénzt. Az ügyintézések során azonban az alkalmazottak felhívták a figyelmét az utalás gyanús kö­rülményeire, illetve arra, hogy többektől csaltak már ki pénzt hasonló ürüggyel.

Az asszonyt végül utolérte a lánya, így meghiúsult a tranzakció. Ez egy szerencsésen végződő csalási kísérlet volt, azonban Szegeden és környékén mostanában nem ez a jellemző.

Bankszámla is jó nekik

Csala-Pellek Borbála, a Szegedi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozója lapunknak elmondta, hogy a városban mostanában megszaporodtak az unokázós csalások, és sajnos sok embertől sikerrel csalnak ki pénzt a bűnözők.

A közelmúltban olyan esetek is előfordultak, amikor a csalók bankszámlára akarták utaltatni az összeget, mert az áldozat nem tartott otthonában sok készpénzt.

Az unokázós csalások alkalmával az elkövetők jellemzően telefonon keresik fel az áldozatukat, unokának, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy más értéket csalnak ki áldozatuktól.

Utána kell járni

A rendőrség tanácsai segíthetnek abban, hogy ne váljunk a csalók áldozatává. Ha ilyen telefonhívást kapunk, járjunk utána, valóban baj van-e, tegyük le a telefont, tárcsázzuk a hivatkozott hozzátartozót, illetve ha elbizonytalanodnánk, tegyünk fel ellenőrző kérdéseket, valóban rokonunk hívott-e.

Azt se feledjük, hivatalos személy (rendőr, mentő, tűzoltó) soha nem kér pénzt, és azonnal legyen gyanús, ha az illető pénzátutalást szorgalmaz, és felajánlja, hogy segít abban.

Ehhez kapcsolódik, hogy bankkártyánk adatait ne adjuk meg ismeretlennek. Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljünk magán­ügyekről, mert visszaélhetnek az információkkal.

Beszéljünk a nagyival

Fontos, hogy idős hozzátartozóival mindenki, több alkalommal is beszéljen a csalási módszerekről. Fel kell készíteni őket arra, hogy ilyen esetben mi a teendő, legyen kialakított módszertana annak, ha egy idegen pénzt próbálna meg kérni a nagyszülőtől. A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről.

Végül: ha felmerül a gyanúja, hogy bűncselekményt pró­­báltak meg elkövetni, tárcsázzuk a 112-es segélyhívót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában