Zemplén

2021.08.05. 20:02

Mosolygó seb a bükkön

Ez a fénykép ismét a Zemplénbe kalauzol el bennünket. Kicsit távolabbról nem tudtam rájönni, mi az, amit látok, miért álltak meg a többiek le­­fotózni ezt a furcsa valamit.

Arany T. János

Amikor egy szomorú dolog vidám arcot ölt. Rákos daganat támadta meg a bükkfát, amibe mosolygó arcot véstek a kirándulók. Fotó: Arany T. János

Fotó: Arany T. János

Közelebb­ről aztán formát öl­­tött a hatalmasra duzzadt rákos daganat egy bükkfa tör­­zsén, amibe a vicces kedvükben lévő túrázók mosolygós arcot véstek. A kérgesedő vésés arra enged következtetni, hogy nem az előző héten jártak arra az alkotók, hanem ré­­­­gebben. A rákbetegség a fás szárú növények, így a gyümölcstermőknek is egyik pusztítója.

Amikor egy szomorú dolog vidám arcot ölt. Rákos daganat támadta meg a bükkfát, amibe mosolygó arcot véstek a kirándulók. Fotó: Arany T. János

A fás szárú növények föld feletti részein gyakran láthatóak el­­hanyagolt, korhadó, redvese­­dő sebek. Ezeknek a belseje ál­­talában üreges, a kéreg és a háncsborítás hiányzik róluk, felületi farészeik pedig korhadtak.

A rákos képződmények fel­­emésztik a fában rejlő élet­erőt, és a pusztulás folyamatát a csúcsszáradás bekövetkezé­­se jelzi. Amikor a rákos seb teljesen körbeér, a fölötte lé­­vő rész teljesen elhal, széles övben a kéreg is elpusztul. A sérült részt a rákosodást kiváltó Nectria gomba spórája fertőzi meg, majd a spóráiból kifejlődő fonalak elkezdik korhasztani a fát. A seb körüli hegszövet próbálja beforrasztani a sebet, de a gomba az újonnan fejlődő szöveteket is elpusztítja. Így a seb ahelyett, hogy begyógyulna, folyamatosan ter­­jed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában