egykori ZÁKÁNYSZÉKI iskolaigazgató

2021.08.26. 13:30

Sas Györgyné lett a díszpolgár

Zákányszék képviselő-testülete idén Sas Györgyné részére kiemelkedő kulturális és közéleti tevékenysége, valamint pedagógusi életpályája elismeréseként a Zákányszék Község Díszpolgára kitüntető címet adományozta. Barackszedés közben értük utol.

A. T. J.

Kiemelkedő kulturális tevékenységéért és pedagógusi életpályájájáért vehette át a kitüntetést. Fotó: Börcsök Zoltán

Fotó: Börcsök Zoltán

A település új díszpolgárát barackszedés közben zavartuk meg szerdán délelőtt. Sas Györgyné azt mondta, a kertben, belterületen szerencsére nem fagyott el annyi gyümölcs, mint kint a tanyán.

Szeretne aktív életet élni

– Megmondom őszintén, nagyon örültem a díjnak. Tavaly mentem nyugdíjba, de ezután is szeretnék aktív életet élni. Szabadult fel időm, de most is dolgozok, barackszedésben vagyunk. Van itt ez a kis kert, el tudom foglalni magam – mondta a falu új díszpolgára, egykori önkormányzati képviselő és a helyi iskola korábbi igazgatója.

Kiemelkedő kulturális tevékenységéért és pedagógusi életpályájájáért vehette át a kitüntetést.
Fotó: Börcsök Zoltán

Szegedről Zákányszékre

Sas Györgyné 1960. június 20-án született Csurgón. Itt végezte általános iskolai, gimnáziumi tanulmányait is. Ezután Szegeden népművelő–földrajz szakos tanári diplomát szerzett. 1980-ban házasságot kötött Sas Györggyel, két fiuk született. 1981-ben került Zákányszékre ahol 2003-ig a művelődési ház igazgatói feladatait látta el.

Az itt eltöltött több mint két évtized alatt mozgatórugója volt a település kulturális és közösségi életének. Munkájáért 1986-ban miniszteri dicséretben részesült.

A kultúráért dolgozott

1995-ben irányításával művészeti iskola alakult, jelen volt a Zabosfa Táncegyüttes megalakulásánál, szervezte a művészeti csoportok alakítását, működését. Részt vett a Zákányszéki Közművelődési Egyesület létrehozásában.

Ebben az időszakban a művelődési ház csoportjai több európai országban is vendégszerepeltek. Szervezésében megvalósult a Dél-alföldi Regionális Hegedűverseny, a Citerafesztivál is hagyománnyá vált. Zákányszék önkormányzata 2009-ben Zákányszékért díjjal ismerte el közösségépítő munkáját.

Cél a közös hang

A tanári pályától sem vált meg, tanított az Általános Művészeti Központ időszaka alatt az iskolában. 2012 decemberéig igazgatóhelyettesként, majd 2013-tól 2020-ig igazgatóként irányította a Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szakmai munkáját.

Munkája mellett a lakosság bizalmának köszönhetően, több cikluson keresztül önkormányzati képviselőként is tevékenykedett.

Mindig törekedett a közös hang megtalálására, a konfliktusok helyett minden esetben a megoldásokra helyezte a hangsúlyt. Pályája kezdetétől azt vallotta: Probléma nincs, csak megoldásra váró feladat.

Zákányszéki elismerések

A hétvégén falunapi ünnepi testületi ülésen ebben az évben is átadták a kitüntető címeket. Sas Györgyné díszpolgár mellett Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete Zemanek Albertné részére életpályája elismeréseképpen, Makráné Vass Éva részére példamutató családi élete és pedagógusi életpályája elismeréseképpen Zákányszékért díjat adomá­nyozott, Elismerő Oklevélben részesült Giethné Viktor Edit, akit a koronavírus-világjárvány miatti veszélyhelyzet idején a Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola megbízott vezetőjeként végzett munkájáért díjaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában