Kevesebben szülnek

2021.08.18. 18:50

Közeleg a demográfiai tél Magyarországon

Demográfiai tél címmel könyvet adott ki az SZTE filozófia tanszék docense. Tóth I. János több mint 5 évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni annak vizsgálatával, milyen hatása van a társadalomra, ha a termékenységi ráta 2 alá csökken. A fejlett országokban ez már világjelenség, ám súlyos következményekkel jár.

T. K.

A csökkenő termékenységi rátára hívja fel a figyelmet. Fotó: Kuklis István

Fotó: Frank Yvette [email protected]

– Mivel a modernizációnak köszönhetően nő az emberek élettartama és csökken a csecsemőhalandóság, a születésszám csökkenése egy ideig hasznos, mert megakadályozza a túlnépesedést. A trend azonban nem áll meg az egyensúlyi ponton, így kialakul a demográfiai tél

– magyarázta. Tóth I. János kutatásai szerint a nyugati országokban már az 1910-es években 2-es volt a termékenységi ráta, Magyarországon ez a 70-es években következett be.

A csökkenő termékenységi rátára hívja fel a figyelmet. Fotó: Kuklis István

– A migráció nyugaton a népességfogyást kiegyenlíti, így a népességszám nem csökken, Kelet-Európában azonban a kivándorlások és a fo­lyamatosan csökkenő élettartam miatt nincs, ami ezt a folyamatot megállítaná. Egyre kevesebb nő szül egyre kevesebb gyereket, hazánkban mostanra 1,5 a ráta értéke. Az utóbbi 10 év családbarát intézkedéseinek köszönhetően annyit elértünk, hogy ez a szám ne csökkenjen tovább, a születések száma azonban így sem emelkedik – magyarázta a filozófus, aki szerint fontos, hogy ezt problémaként ismerjük fel, ha ugyanis egy nép 2 generáció alatt megfeleződik, annak súlyos következményei lehetnek. Erre hívja fel a figyelmet művében, amelynek témájában egyetemi kurzust is szerveznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában