Helyi közélet

2021.08.06. 11:57

Szeptember 15-ig fizethető be a hozzájárulás

A Magyar Államkincstár arra hívta fel a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy szeptember 15-ig van lehetőségük az idei kárenyhítési hozzájárulás szankciómentes megfizetésére.

Munkatársunktól

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a juttatásra vonatkozó jogosultságnak. A fizetési kötelezettség részleteiről a Kincstár július 31-ig határozatban tájékoztatta az érintetteket.

Lényeges változás, hogy a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi törvény módosítása értelmében a kárenyhítési hozzájárulás mértéke emelkedett a korábbi évekhez képest.

Az ültetvényművelésre szolgáló termőföld és szántóföldi zöldség termesztésére használt után hektáronként 4 500 forint, míg az egyéb szántóföldi kultúrák után 1 500 forint a termelő befizetési kötelezettsége.

Fontos, hogy a fizetési kötelezettségről szóló határozatokat – a kapcsolattartásra vonatkozó szabályok szerint – a Kincstár elsődlegesen elektronikus úton közli az ügyfelekkel vagy meghatalmazottjukkal, ezért kérik az érintett gazdálkodókat, fokozottan kísérjék figyelemmel az ügyfélkapus tárhelyükre érkező döntéseket, illetve szükség esetén érdeklődjenek meghatalmazottjuknál.

Határidőben történő befizetésnek kizárólag a Kincstár 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizető felelőssége, hogy a határidőt megelőzően a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közleményrovat helyes kitöltéséről sem. – Fontos tehát az ügyfél-azonosító szám, illetve az adóazonosító jel vagy adószám megadása – hangsúlyozza a Kincstár.

Mint ismert, a kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre be nem érkező összeg adó módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában