Szeretnek itt élni

2021.09.23. 18:10

50 éve költöztek a Szentháromság utca 75-be

Kétszáz család él a Szentháromság utca 75. szám alatti lakótelepen, 43 lakó az elsők között költözött be 1971-ben. Csütörtökön jubileumi ünnepséget tartottak, nótáztak, verseltek és a közös tortázás sem maradt el.

Kiss Anna

Fotó: Kuklis István

50 évvel ezelőtt 1971-ben kezdődött meg a lakók beköltözése Szentháromság utca 75. szám alatt lévő lakótelepre. Ebből az alkalomból jubileumi ünnepséget rendeztek csütörtökön. Bozsóné Gulyás Margit, az ünnepség szervezője elmondta, jelenleg 200 család él az A, B, C, D, E szalagházakban és a kockaházban, közülük 43 személy őslakos.

Fotó: Kuklis István

– Az építkezések még meg sem kezdődtek, már szervezték a családok beköltözését a lakásokba. 1967-et írtunk, amikor a lányom 3 éves volt és asztal tetején állva húzta ki, hogy melyik lakást kapjuk meg, kézi sorsolás volt. Ekkor kaptuk meg a B épület 3. emeletén a 11-es lakást – emlékezett vissza Bozsóné Gulyás Margit.

Kiemelte, akkoriban nagy szó volt a társasházak építése, a jól működő nagyvállalatok jelölhették ki azokat a családokat, akik beköltözhettek ide.

– Minket fiatal házaspárként egy gyerekkel a Volán választott ki, majd a párttitkár behívatott, hogy elő tudjuk-e teremteni lakás árát. 120 ezer forintba kerültek a 2 szobás lakások, 80 ezer forintot kellett kifizetnünk, a többire hitelt kaptunk – részletezte. Beszélt arról is, hogy amikor beköltöztek, még nem voltak bevakolva a házak, amelyek 4-4,5 évig épültek, utoljára a B épület készült el. Hozzátette, a Szentháromság, az Alföldi, a Szivárvány és a Rákóczi utca által határolt magánházak kertrészeiből alakították ki a lakótelepet.

Az ünnepségen kiderült, azért szeretnek itt élni már 50 éve, mert csendes környék, közel van a Nagyállomás, a belváros, a klinikák, a Mars tér és a templom is. Emellett két nagyobb élelmiszerüzlet is a közelben van, valamint zöldségért és gyümölcsért sem kell messzire menniük. Úgy vélik, jó a közlekedés is, hiszen 3-4 buszvonallal eljuthatnak a város másik részére.

Fotó: Kuklis István

– Itt voltunk fiatalok, itt születtek a gyermekeink, akik kirepültek azóta. Szeretünk itt élni – hangsúlyozta Bozsóné Gulyás Margit, aki külön füzetet vezet arról, hogy az 50 évvel ezelőtt beköltözöttek közül hányan élnek még a lakótelepen.

A szépen gondozott virágoskertekből, a felújított padokból és a rendezett környékből jól látszik, hogy szeretnek ott élni, sőt saját, zárható játszóterük is van. A téren lévő játékokat is folyamatosan karbantartják, legutóbb a mászóka kapott új festést.

A csütörtöki ünnepségen a jó hangulatról a 15 éves Dankó Pista Nótakör gondoskodott, amelynek tagjai szintén a lakótelepen élnek.

Volt vers is, a 10 év alatti gyerekek játékot kaptak, az ünneplők süteményekkel kínálták egymást, és persze a közös tortázás sem maradt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában