A polgármester vitatja, hogy az önkormányzati járdaépítés miatt dőlt le az épület fala

2021.09.14. 11:29

A kivitelezőt terheli a felelősség

Elkészült az igazságügyi szakértői vélemény a szegvári Niagara kereskedés falának kidőlésével kapcsolatban. Eszerint az épületkár felelőse a járdaépítés kivitelezője. Az önkormányzat nem ért egyet.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Félelmetes és furcsa hangokat hallottak a szegvári Niagara kereskedésben a dolgozók és a vevők napokon keresztül. Majd június 16-án kidőlt az épület fala. Csak az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy éppen akkor nem volt vevő a helyiségben és az eladó is az utcán tartózkodott.

A településen akkor azt beszélték, a fal kidőléséhez köze lehet az önkormányzat járdaépítésének. Ezt Szabó Tibor polgármester határozottan visszautasította.

A ledőlt falú épület a Cent-RM Bt. tulajdona. A tulajdonos megbízásából Szilágyi Zoltán arról tájékoztatta lapunkat, hogy a felelősség tisztázása érdekében az önkormányzattal közösen szerződtek egy igazságügyi szakértővel, aki mostanra készítette el a szakvéleményét. Eszerint az épületkár felelőse a járdaépítés kivitelezője, vagyis az önkormányzat szerződött partnere. A felelősség az önkormányzatot terheli, ez alól nem mentesíti az sem, hogy az épületen a járdaépítés előtti időszakban is voltak hibák. Nem azok a káresemény közvetlen okai, hanem a térburkolás során végzett munkák.

Szilágyi Zoltán azt is elmondta, nem igaz, hogy a vályogépületet elhanyagolták. Felújították a tetőt, a bérlő pedig a beköltözése előtt belülről is végzett munkákat.

– A szakértő leírta, a fal azért indult meg, mert a járdaépítéssel megbontották a statikai szerkezeteket, amelyek stabilizálták. A felújítás költségeit a szakértő szerint 90 százalékban az önkormányzatnak kell viselnie. A romokat eltakaríttattuk, az alapozás megtörtént, a falat is felhúzzuk. A tetőszerkezetet is rendbe kell tenni. Ez sokmilliós munka, amihez hitelt vettünk fel – közölte.

A polgármester hangsúlyozta, nem értenek egyet a szakértői véleménnyel. Több kérdésük is van, amiket az adott határidőig, szeptember 16-ig feltesznek az igazságügyi szakvélemény készítőjének.

– A szakértő szerint a járdaépítés alapjának kiásása időszakában lehulló, összesen 10 milliméter eső okozta a fal felvizesedését. Ezzel sem értünk egyet. Vitatjuk a szakértői véleményt – erősítette meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában