A védettség csak egy dolog

2021.09.02. 16:59

Bontják a védett napsugaras ház régi kapuját

Helyi védelem alatt áll az önkormányzattól korábban kapott lista szerint a Kisfaludy 29/b. alatti napsugaras ház Alsóvároson. Jellegzetes, szép, régi kapuját most elbontották, és az épület is viharvert állapotban van: legutóbb a Hajós utcai védett házat hagyta lepusztulni a tulajdonos.

Munkatársunktól

Szeged – 2021.09.01. Újabb napsugaras ház tűnhet el Alsóvárosról a Kisfaludy utcából. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Sokan azért költöznek egy-egy városrészbe, mert megfogja őket az utcák, épületek hangulata, Alsóvároson hozzáadnak ehhez a jellegzetes, napsugaras homlokzatú házak. Lehet, hogy hamarosan eggyel kevesebb lesz belőlük, a szép, régi kapu szárnyait legalábbis már elbontották a Kisfaludy utcai ház mellől, ami régóta lakatlannak tűnt.

Régóta lakatlannak tűnik a védett napsugaras ház, aminek szép, régi kapujáról eltűntek a viseltes kapuszárnyak. Fotó: Karnok Csaba

Néhány hónappal ezelőtt döbbentünk meg a Szabadsajtó utca 1. alatti ház állapotán, aminek a tetejéből mintha kiharaptak volna egy darabot, beleértve a homlokzatot is. Megnéztük, még mindig ugyanúgy áll, a nyitott padlást fémlemez takarja. Nem tudjuk, a Kisfaludy utcában felújítás készül, vagy bontást terveznek.

19 védett ház

A legutóbbi, 2004-es felmérés még 68 ilyen házat talált Szegeden, jelenleg 19 áll helyi védelem alatt. A megyeszékhelyen 2004 óta pályázhatnak önkormányzati támogatásra a védett épületek tulajdonosai, állami szinten a Népi Építészeti Program támogatja ezen épületek felújítását, állagmegóvását. A helyi védelem alatt álló épület tulajdonosa köteles az építmény jó műszaki állapotához szükséges munkálatokat elvégeztetni, a védett építészeti érték eredeti megjelenését a településképi rendeletben előírt módon kell megőrizni, illetve rongálódás esetén helyreállítani – áll a rendeletben.

Szerepel a listán

A Szabadsajtó 1. alatti nem, a Kisfaludy 29/b. alatti ház azonban szerepel a helyi védelem alatt álló napsugaras házak listáján. Meglepődtünk, állapota alapján nem gondoltuk volna. A Liszt utcai ház esetéből tudjuk, amit a tetőt megbontva hagyott lepusztulni a tulajdonos:

a védettség sem garancia a megmaradásra.

Érdeklődtünk a szegedi önkormányzatnál, adhattak-e ki a házra bontási engedélyt, illetve ellenőrzik-e a kötelező állagmegóvást. Amint választ kapunk, visszatérünk a témára.

Védő istenszem

Ezek a házak, ahogy korábban már megírtuk, a nagy árvíz után épültek Lechner Lajos építész­irodájának típustervei alapján, de Szegeden már korábban is álltak napsugaras oromzatú épületek. A típustervekbe is ezért került be ez a választható lehetőség, maga a díszítés a 18. században terjedt el.

Szegeden és környékén elsősorban a Tisza menti településeken találunk példákat napsugaras oromdíszekre. A motívum mintája a sugárzó istenszem volt a barokk kori oltárok fölött, Bálint Sándor szerint védő céllal rakták ki a házak homlokzatára. Egykor Felsővároson és Móravároson is sok napsugaras ház állt, ezekből kevés maradt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában