A szegedi anatómiaoktatás alapítóinak munkássága

2021.09.29. 18:54

Emberi preparátumokból nyílt kiállítás TIK-ben – Fotók

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Gellért Albert Anatómiai Múzeum emberi preparátum-gyűjteményének válogatása a József Attila Tanulmányi és Információs Központba költözött. A tárlókban torzó, alsó és felső végtagok, ér- és idegképletek is megtekinthetők. A centenáriumi kiállítás október 18-ig látogatható.

K. K.

Fotó: Frank Yvette

A szegedi anatómiaoktatás iskolateremtő professzorainak munkásságát bemutató kiállítás nyílt a József Attila Tanulmányi és Információs Központban szerdán. A tárlat Davida Leó, Apáthy István és Gellért Albert életútjának, valamint tudományos és közéleti tevékenységének bemutatásán keresztül a Kolozsvárról Szegedre menekített egyetem száz évvel ezelőtti, kezdeti éveiről is érdekes információkkal szolgál a látogatók számára.

– E kiállítás arra vállalkozik, hogy az orvosképzés területén jelentős eredményeket elérő kollégák élettörténetén keresztül mutassa be azt nekünk, hogy korántsem könnyű egyetemet alapítani. Még akkor sem, ha az intézménynek Kolozsváron jelentős háttere volt – fogalmazott Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

A kiállított paravánokon olvasható ismertetőkből a látogatók információkat szerezhetnek a három professzor munkásságának jelentőségéről. Davida Leó hozta létre a Leíró- és Tájbonctani Intézetet Kolozsváron – benne a későbbi Anatómiai Múzeum alapjait –, és indította az orvosképzés alapjául szolgáló anatómiaoktatást. Preparátumait ezüstéremmel díjazták az 1900-as Párizsi Világkiállításon.

Apáthy István a 19. század végén kibontakozó idegtudomány világhírű képviselője, a kolozsvári szövettan iskolateremtő tudósa volt, nevéhez az Állattani Tanszék felállítása kapcsolódik. Gellért Albert professzor pedig orvostanhallgatóként érkezett Erdélyből Szegedre, és 1934-től már az Anatómiai Intézetet vezette.

Látta, mekkora szükség van az oktatásban az úgynevezett anatómiai múzeumokra és Davida Leó munkásságán elindulva, egy újonnan kifejlesztett impregnációs technika segítségével hatalmas mértékben kibővítette a ma már Európa-szerte ismert, szegedi Anatómiai Múzeumot, ami a nevét viseli.

A vitrinekben a professzorokhoz, valamint a szegedi anatómiaoktatás és -kutatás kezdeti éveihez fűződő tárgyi és írásos emlékeket tekinthetnek meg a látogatók.

A tárlat leglátványosabb elemei az üveg tárlókban helyezkednek el. A szegedi orvosképzés szolgálatába állított Gellért Albert Anatómiai Múzeum 500 darabos emberi preparátum-gyűjteményének válogatása, Davida Leó és Gellért Albert anatómiai készítményei tekinthetők meg. A kiállított testrészek között található alsó és felső végtag, az izomzatot szemléltető torzó, de megszemlélhetők a váll körüli idegeket, a koponyaereket, a hasüreget, a medenceereket és a combizmot bemutató készítmények is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában