Zákányszék

2021.09.28. 11:30

Földimogyoró-betakarítás agrárminiszteri kóstolóval

Zákányszéken járt Nagy István agrárminiszter, aki a helyben termesztett földimogyoró betakarítására volt kíváncsi, majd a feldolgozás további lehetőségeiről beszélgetett és konzultált a helyi gazdákkal.

Munkatársunktól

Nagy István agrárminiszter nem először járt a zákányszéki földimogyoró-ültetvényen. Most a betakarításra volt kíváncsi. Fotó: Pelsőczy Csaba

Mint korábban beszámoltunk róla, egy villamossággal foglalkozó vállalkozó és növénytermesztő barátja gondoltak egyet, és belevágtak valami új dologba, és a klímaváltozásra készülve nyolc hektáron földimogyorót termesztenek Zákányszéken.

A két vállalkozó, Kővári Róbert és Dobó Jenő 2019-ben elmondta, Balla Zoltán szaktanácsadó, fajtanemesítő segítségével fogtak bele a földimogyoró-termesztésbe.

A közelmúltban náluk járt Nagy István agrárminiszter, mint kiderült, nem első alkalommal. Kővári Róberttől megtudtuk, tavaly is ellátogatott hozzájuk a miniszter, aki kíváncsi volt a betakarításra, amit ak­­kor nem tudtak megmutatni neki, ezért kereste fel őket ismét.

Most végigkövette a folyamatot a betakarítástól a feldolgozásig, meg is tudta kóstolni a terméket.

Nagy István a közösségi ol­dalán számolt be arról, hogy hatalmas fehérjeigény van a világban, amit hosszú távon ki kell elégíteni. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik a földimogyoró is. Mint írta, jó látni azt a tudatos termesztési és nemesítési folyamatot, ami a Dél-Alföldön zajlik. A munkát betakarítógépek, szárító és pörkölő is segíti.

Nagy István agrárminiszter nem először járt a zákányszéki földimogyoró-ültetvényen. Most a betakarításra volt kíváncsi. Fotó: Pelsőczy Csaba

A növény a homokos területeken sikerrel vizsgázott, hektáronként két tonna terméssel számolhatnak a helyi gazdák. 2021-re államilag elismert fajtákká válhatnak a Balla Zoltán által nemesített mogyorók.

Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere elmondta, az agrártárca vezetője a helyi gazdákkal konzultált a Homokhátság vízpótlása projektről, pályázati lehetőségekről tájékoztatta őket, és arra biztatott mindenkit, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel. – Kötetlen szakmai megbeszélés volt – tette hozzá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában