A kétfős csapatot szegedi önkéntesek egészítették ki, hogy elindulhassanak a versenyen

2021.09.17. 17:30

Francia és svájci hőlégballonos repült Koszovó színeiben

Különleges csapatot találtunk a szegedi hőlégballon-Eb mezőnyében. Koszovót egy francia pilóta és svájci segítője képviselte. Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy el tudnak-e indulni a versenyen.

Timár Kriszta

20210913 Sándorfalva Hőllégballon Európa bajnokság Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: Török János

Látványos eseménye volt a hétnek a 22. Hőlégballon-Európa-bajnokság, melynek Szeged adott otthont. A városban és környékén többször is láthatták a lakosok korán reggel és késő délután, amint több mint száz kosaras lufi lepi el az égboltot. A mezőny talán legkülönlegesebb indulója a koszovói csapat volt. A balkáni ország színeiben ugyanis egy francia pilóta versenyzett svájci segítőjével. Rémi Lorchner és Muhaxheri Lendita életük első versenyén vettek részt. Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy el tudnak-e indulni, hiszen legalább négy személy kell a repüléshez.

– A csapatunk többi tagját a koronavírus miatti szigorítások miatt nem engedték be Magyarországra, ezért az elején kicsit kétségbe estünk, hogy ennyit utaztunk hiába. Hálás vagyok a szegedieknek, mert mindenben segítettek és találtunk két önkéntest. A ballon felfújásánál ugyanis négyen kell tartani az anyagot, amíg az a levegőbe emelkedik – mesélte Rémi.

A francia fiatalember mindössze néhány éve kezdett hőlégballonozni.

– Korábban repülőgépmotorokat építettem. Aztán találkoztam Lenditával, aki Koszovóban a turisztikai ágazatban dolgozik. Kiderült, hogy a Balkánon még senki nem foglalkozott hőlégballonozással, ezért kitaláltam, hogy honosítsuk meg mi ott ezt a sportot. A munkám mellett csináltam, de a főnököm egy idő után már nem tolerálta, hogy ingázok Párizs és Peja között és elbocsátott. Tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy teremtett nekem szabad­időt a hobbimhoz – mosolygott.

Fotó: Török János

A Koszovó nyugati részén fekvő várost, ahol a baráti páros kialakította székhelyét, csupán egy hegy választja el Monte­negrótól. A völgy különösen alkalmas a hőlégballonozásra, mert a széljárás egész nap ideális a repüléshez. Még csak most tanulják e sportot, ballonjuk sem olyan profi, mint a mezőny sok más tagjának, de mint mondták, életük első versenyével csupán az volt a céljuk, hogy élvezzék a repülést és tapasztalatokat gyűjtsenek.

– Meg persze, hogy képviseljük Koszovót az Európa-bajnokságon, ami azt gondolom, a nemzet számára is nagy büszkeség – tette hozzá Lendita.

A szimpatikus csapat tagjai élvezték a szegedi megmérettetést és csak dicsérni tudták a várost is. – Gyönyörű település, megnéztük a földről és a levegőből is. Az emberek pedig barátságosak és segítőkészek – lelkendezett Rémi. A francia pilóta magyar felmenőkkel rendelkezik, dédnagypapája Budapesten élt, ezért különösen boldog volt, hogy néhány napot Magyarországon tölthetett. – Biztos, hogy visszatérek még ide. Nagyon megszerettem ezt az országot – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában