Szeged International Airshow

2021.09.12. 06:12

Három napig a repülőké a főszerep Szegeden

Különleges légibemutatókat és látványos, pirotechnikával megbolondított éjszakai repüléseket láthat a közönség az idei Szeged International Air Show-n. A nyárias melegben rengetegen töltik hétvégéjüket a repülőtéren.

T. K.

Szeged, 20210911. SZIA Szeged International Airshow Repülõnap a Szegedi Repülõtéren. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg az idei Szeged International Air Show-t: szombaton az előző, nyitónapnál is sokkal többen látogattak ki a rendezvényre. Amikor mi délután ott jártunk, már tömve volt a repülőtér. A nyári melegben rengetegen tartottak családi pikniket: pokrócokon ülve élvezték az égi műsort, miközben a gyerekek szaladgáltak. Volt, aki még kártyát is hozott, hogy a szünetekben se unják el magukat, bár erről a földi programok is gondoskodtak: ugrálóvárak, helikopter szimulátor és 3D játékpark is várta az érdeklődőket.

Az egyik leglátványosabb bemutatót a nap második felében a szlovák Retro Sky Team hozta: második világháborús harci show-jukon, melybe Vári Gyula műrepülő pilóta is bekapcsolódott, egyszerre 7 gép volt a levegőben, közben pedig a földön is robbantottak. A MI-2 Heliforce repülése pedig nem csak látványban volt különleges: a kommentárt hallgatni legalább akkora élmény volt, mint nézni a repülést. A rendezvény programjába beillesztették a jövő heti Hőlégballon Európa Bajnokság kedvcsináló bemutatóját is: napnyugtakor közel 40 hőlégballon szállt fel egyszerre a szegedi repülőtérről.

Az idei show egyik különlegességét az éjszakai bemutatók jelentették: pénteken és szombaton is látványos pirotechnikai elemekkel tűzdelt repülések szerepeltek a programban. A valóban egyedi és felejthetetlen produkcióknak azonban volt egy szintén látványos, ám kevésbé örömteli mellékhatása: mindkét napon lángba borult a repülőtér a lehulló, izzó petárdamaradványok miatt. Pénteken Marek Choim bemutatója után kapott lángra a száraz fű, szombaton pedig az utolsóként bemutatót tartó Aerosparx kötelékrepülése után. Mindkét napon hatalmas terület lángolt – szerencsére a nézőktől biztonságos távolságban. Ám a reptéri tűzoltók kevésnek bizonyultak a lángok megfékezéséhez, ezért riasztani kellett további egységeket. A tüzet pénteken és szombaton is viszonylag hamar sikerült eloltani és nem sérült meg senki.

Vasárnap visszatértek az előző napok sztárjai, így például a show egyetlen női műrepülő pilótája, a francia Melanie Astles, illetve ezen a napon mutatta be programját Besenyei Péter is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában