Szeged

2021.09.04. 13:30

Díszdoktori címmel méltatták Karikó Katalint az SZTE tanévnyitóján – Galéria

A Szegedi Tudományegyetem szenátusa díszdoktori címmel méltatta Karikó Katalin kutatóbiológust, aki oklevelét és talárját ma délelőtt vette át az országos felsőoktatási tanévnyitó keretében a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE alumnája három jó tanáccsal látta el beszédében a gólyákat. A rendezvényen részt vett Palkovics László, innovációs és technológiáért felelős miniszter is, aki kiemelte, nemcsak új tanév, de új korszak is kezdődik a modellváltó egyetemek életében.

Munkatársunktól

Szeged 2021.09.04. Szegedi Tudományegyetem ( SZTE ) tanévnyitó ünnepség. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A Szegedi Tudományegyetem adott otthont az országos felsőoktatási tanévnyitónak szombaton. Az ünnepi szenátusi ülésen részt vett Karikó Katalin, kutatóbiológus, a BioNTech cég alelnöke, valamint Palkovics László, innovációs és technológiáért felelős miniszter is.

„Büszkék lehetünk”

A rendezvény elején Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a megjelenteket, egyben megnyitotta a százéves szegedi működését ünneplő intézmény centenáriumi ünnepségsorozatát.

 

– Hol tartunk most? Büszkék lehetünk. Tudósaink, oktatóink a hazai kiválóságok közé tartoznak, rutinszerűen vesznek részt számos területen a nemzetközi tudományos élet formálásában is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egyetemünk tud olyan releváns nemzetközi rangsorokat felmutatni, melyekben a magyar egyetemek közül az első vagy az elsők között szerepel – fogalmazott, majd a közeljövő fejlesztéseit ismertette.

– A Fül-orr-gége Klinika már átadott épülete mellett hamarosan az infektológia, a modern molekuláris biológia, a gyermekpszichiátria és a gyermeksebészet is új épületekkel fog gazdagodni. Megújul a jogi kar, a bölcsészkar és a természettudományi kar több épülete is – sorolta, majd hangsúlyozta, a modellváltás, valamint a tény, hogy az intézmény a történetében példa nélküli mértékű fejlesztési forrás felhasználásának lehetősége előtt áll, garantálja a sikert, mely megalapozza az egyetem következő száz évét.

Három jó tanács

Az SZTE szenátusa január 25-i ülésén Karikó Katalin számára díszdoktori cím odaítéléséről hozott döntést. A kutatóbiológus az ünnepség keretében öltötte fel doktori talárját, valamint vette át a rektortól díszdoktori oklevelét. A megjelentek hosszas vastapssal üdvözölték a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját. Beszédében kifejtette, 1973 szeptemberében maga is a jelenlegi gólyákhoz hasonló izgalommal várta az akkori József Attila Tudományegyetemen egyetemi éveinek kezdetét. Majd három jó tanáccsal látta el az elsőéveseket. Elsőként a személyes kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta.

– Mert az iskolaévek alatt létrejött kapcsolatok őszinték, érdek nélküliek és életre szólnak

– közölte. Ezt követően arra buzdította az elsőéveseket, hogy higgyenek magukban.

– Ha van szorgalom, tudás, tehetség, kitartás bennetek, valamint alázat és tisztelet a munkátok és a kollégák iránt, biztosan eléritek céljaitokat

– hangsúlyozta. Végül azt javasolta a gólyáknak, hogy csak arra koncentráljanak, amin lehet változtatni.

– Azt tanácsolom, hogy a céljaitok legyenek fontosak, és az esetleges kudarcok ellenére is meg tudjátok őrizni lelkesedéseteket és elszántságotokat. Nyugodtak és örömteliek legyetek hiszen életetek nagy részét a tanulás és a munkátok teszi majd ki

– fogalmazott.

Történelmi egyetemfejlesztés

Palkovics László miniszter beszédében kiemelte, az új tanév mellett új korszak is kezdődik a modellváltó egyetemek, így az SZTE életében is.

– Pontosan száz éve volt hasonló átalakítás, mint aminek ma szemtanúi lehetünk. Kidolgoztunk egy olyan új működési modellt, mely képes a felsőoktatási intézményeinket felkészíteni a jövő kihívásaira. A közfeladatot ellátó, közérdekű, vagyonkezelő alapítvány modell célja, hogy a magyar tudás és tehetség hasznosuljon, egyetemeink a gazdaságos közszolgáltatások igényeire tudjanak reflektálni. A modellváltás célja a külföldi példák nyomán egy komplex változás elérése, ahol az intézményi autonómia erősödik, az államtól való távolság nő, a finanszírozás kiszámíthatóbbá válik, a teljesítmény meghatározóvá. Ma már 21 egyetem csatlakozott az új működési modellhez. A magyar felsőoktatás finanszírozása biztonságban lesz, sőt soha nem költöttünk még ekkora összeget az egyetemeinkre. Támogatni fogjuk az egyetemek év elején előterjesztett, 2700 milliárd forintos fejlesztési igényét. Ennek jelentős részét még az év végéig átutaljuk az egyetemeknek – fogalmazott, majd hozzátette, az uniós 0,8 százalékos átlagot meghaladva 2022-ben a GDP 1,7 százalékát fordítják majd a magyar felsőoktatás finanszírozására.

Díjakat, elismeréseket adtak át

A Szegedi Tudományegyetem többféle módon ösztönzi az oktatói, kutatói, gyógyítói, tudományos és publikációs tevékenységet, az utánpótlás nevelésében nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Ennek elismeréseként a tanévnyitón díjakat adtak át. – írja a Szegedi Tudományegyetem közleményében.

Dr. Viski Sándor szülész-nőgyógyász főorvosnak a „Szegedi Tudományegyetem Vendégprofesszora” címet adományozott az SZTE. Az ünnepségen a kitüntetett emellett átvehette a 2019-ben neki ítélt a „Szegedi Tudományegyetemért Mecénás-díjat” is.

Dr. Molnár Béla fül-orr-gégész, orvosigazgatónak a Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma 2020-ban a „Szegedi Tudományegyetemért Mecénás-díjat” adományozott.

Dr. Smid Róbert a „Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Díjat” vehette át Odorics Ferenc professzortól, az Alapítvány kuratóriumának elnökétől.

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa az „Év Oktatója Elismerő Oklevelet” adományozott 2020-ban Dr. Benk Ákosnak, az SZTE Mezőgazdasági Kar Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet főiskolai docensének; Dr. Kecskés Györgynek, a Bartók Béla Művészeti Kar Rézfúvós Tanszék főiskolai docensének; Dr. habil. Párdutz Árpádnak, az Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinika egyetemi docensének; Prof. Dr. Drahota-Szabó Erzsébetnek, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Általános és Tudományos Dékánhelyettesének, a Nemzetiségi Intézet Német és Német Nemzetiségi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának; Prof. Dr. Vágvölgyi Csabának, a Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának.

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa az „Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevelet” adományozott 2020-ban Dr. Finta Reginának, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Fizioterápiás Tanszék főiskolai docensének; Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsannának, a Természettudományi és Informatikai Kar Növénybiológiai Tanszék egyetemi docensének; Dr. Prónay Szabolcsnak, a Gazdaságtudományi Kar Üzleti Tudományok Intézet egyetemi docensének; Dr. habil. Mezei Péternek, az Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet egyetemi docensének, Dr. Kiss Tivadarnak, a Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet egyetemi adjunktusának; Juhászné Dr. Csapó Editnek, a Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi adjunktusának.

Az Egyetemi Tudományos Tanács „Az Év Élettudományi Publikációja Díjat” adományozta 2020-ban Dr. Manczinger Máténak, az Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi adjunktusának; Dr. Martinek Tamásnak, az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet egyetemi tanárának.

Az Egyetemi Tudományos Tanács „Az Év Műszaki-Természettudományi Publikációja Díjat” adományozta 2020-ban Dr. Endrődi Balázsnak, a Természettudományi- és Informatikai Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi adjunktusának; Dr. Kertész Attilának, a Természettudományi- és Informatikai Kar Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi docensének.

Az Egyetemi Tudományos Tanács „Az Év Bölcsészet- és Társadalomtudományi Publikációja Díjat” adományozta 2020-ban Dr. Almási Tibornak, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Segédtudományok Tanszék egyetemi docensének; Dr. Tomka Bélának, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Jelenkortörténeti Tanszék egyetemi tanárának.

A tanévnyitó ünnepségek hagyományainak megfelelően az első éves hallgatók a Szenátus és a professzori kar előtt esküt tettek. A hallgatói eskü szövegét Bárkányi Lili, a Fogorvostudományi Kar és Muhari Márton Manó, az Állam- és Jogtudományi Kar elsőéves hallgatói mondták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában