Szeged

2021.09.08. 18:05

MályvaPolcot avattak a Somogyi-könyvtárban

MályvaPolc nyílt a Somogyi-könyvtárban szerdán, ahol az érdeklődők gazdag választékban találnak könyveket, kiadványokat és támogató információkat a nők testi-lelki egészségéről, a női daganatos betegségekről, a prevencióról, az egészségtudatos életmódról és életszemléletről, valamint a helyi, illetve országos segítő szervezetekről.

K. K.

Fotó: Kuklis István

A Mályvavirág Alapítvány 2013 óta igyekszik segíteni a daganatos betegségben szenvedő nőket, rehabilitációjukat és mindenekelőtt országszerte igyekeznek felhívni a figyelmet a prevenció fontosságára.

– Igyekszünk mindenkihez eljutni, hiszen hazánkban évente még mindig mintegy kétezer nő betegszik meg méhnyakrákban, akik közül 400-500 nőt sajnos el is vesztünk. Tehát az év minden napján meghal egy nő, egy édesanya, egy feleség, holott ez olyan rákos megbetegedés, amely védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető – hívta fel a figyelmet Dedeó Anikó, a Mályvavirág Alapítvány vezetőségi és tiszteletbeli tagja.

A tematikus részlegen az olvasók gazdag választékban találnak könyveket, kiadványokat és információkat a nők testi-lelki egészségéről, a női daganatos betegségekről és a prevencióról. Fotó: Kuklis István

A Szegedi Mályvavirág Pont és a Somogyi-könyvtár együttműködése tavaly indult, első közös akciójuk a nőnaphoz kapcsolódott. Egy héten keresztül minden könyvtárba betérő nő apró ajándékot, valamint szóróanyagot kapott. A Mályvavirág polccal ezen együttműködés állandó keretet kapott. A szegedi az ország harmadik könyvtára, ahol külön tematikus részleget alakítottak ki a női daganatos betegségek témakörében, melynek tájékoztató és figyelemfelhívó kiadványait folyamatosan frissítik, a kötetek pedig kölcsönözhetők az olvasók számára.

Az átadó ünnepségen az alapítvány képviselői kiemelték, az elkövetkezendő néhány nap sok ifjú hölgynél sorsdöntő lehet, ugyanis szeptember 13-ig kell nyilatkozniuk a szülőknek, hogy igénylik-e gyermekeik számára a HPV elleni védőoltást. Minden érintettet nyomatékosan buzdítottak, hogy éljenek a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában