Lapunk Fendler Judit kancellárnál érdeklődött

2021.09.07. 16:14

Megállapodást kötött az SZTE és a Mészáros Csoport

Együttműködési megállapodást kötött a közelmúltban a Mészáros Csoport öt hazai egyetemmel, köztük a Szegedi Tudományegyetemmel. Lapunk Fendler Judit kancellárnál érdeklődött az együttműködés előnyeiről.

Koós Kata

Fendler Judit kancellár hangsúlyozta, az egyetemvezetés egyik legfőbb célja olyan képzések biztosítása, melyek találkoznak az ipar igényeivel. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A Mészáros Csoport és a Szegedi Tudományegyetem között augusztus végén létrejött stratégiai megállapodás célja a már működő közös kutatás-fejlesztési pályázatokon, programokon, innovatív termékfejlesztéseken túl duális képzések biztosítása, valamint együttműködés az egyéb, a versenyszféra igényeit célzó képzésekben – mondta el lapunknak Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

Mol, Pick, Richter

Az egyetemnek több tíz stratégiai megállapodása van már nagyvállalatokkal. Ezek között sok külföldi tulajdonú világcég van, de vannak magyar nagyvállalati partnerei is, mint például a Mol, a Pick vagy a Richter.

– Ezek sorát bővítettük a Mészáros Csoporttal, mivel számunkra a legfontosabb cél, hogy olyan képzéseket nyújtsunk hallgatóinknak, amelyek találkoznak az ipar igényeivel. Az egyetem és a cégcsoport cégei már együttműködnek megújulóenergia-hasznosítási, informatikai és agrárkutatási területeken. A közös, innovatív termékfejlesztések az egyetem számára előnyösek, hiszen így a termékfejlesztés gyakorlati része és a későbbi piaci hasznosítás biztosított – részletezte a kancellár.

Fendler Judit kancellár hangsúlyozta, az egyetemvezetés egyik legfőbb célja olyan képzések biztosítása, melyek találkoznak az ipar igényeivel.
Fotó: Kuklis István

Gyakornoki lehetőségek

– A céges együttműködések révén versenyképes, gyakorlatorientált tudást biztosítunk hallgatóinknak, így hamar, gyakran már tanulmányaik alatt gyakornokként megtalálhatják helyüket a munkaerőpiacon. Ezért lényeges, hogy egy igen szerteágazó, a gazdaság számos területén működő cégcsoporttal írtunk alá stratégiai megállapodást – tette hozzá.

Az együttműködés a fentieken túl egy igen komoly tehetséggondozó és ösztöndíjprogramot is magába foglal. A megállapodás keretében a Mészáros csoport szakemberei részt vesznek a gyakorlati képzésekben, a cégcsoport gyakornoki pozíciókat biztosít a hallgatók számára, a legjobbaknak munkalehetőséget is kínál, emellett kiemelkedő összegű ösztöndíjakat biztosít a hallgatók számára.

– Az egyetem számára a tehetséggondozás, a régió közoktatásában tanulók helyben tartása és továbbtanulásuk biztosítása, majd végzés után az éppen a munkaerőpiac igényeinek megfelelő felnőttképzések rugalmas tanrendű biztosítása alapvető fontosságú. Ezért az SZTE az az egyetem, amely a legtöbb mentort biztosítja a Tanítsuk Magyarországot középiskolai programhoz.

A Szegedi Junior Ösztöndíjprogram

Akadémiája keretében is felkészítjük a hallgatókat az egyetemi továbbtanulásra, és a Mészáros Csoport által biztosított ösztöndíjak évente akár száz diákunk számára is jelentenek majd biztos hátteret a tanuláshoz – fejtette ki a kancellár.

Hozzátette, az egyetem szinte minden képzési területének hallgatóit érinti az együttműködés, ugyanis általános ösztöndíjprogramot foglal magában. Egyes területek azonban hangsúlyosabb szerepet foglalnak el a cégcsoport tevékenységi körét tekintve, mint a mezőgazdaság, élelmiszer- és járműipar, megújuló energia hasznosítás, gazdálkodás vagy a jogi képzések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában