Jövőre úgy tervezik, hogy a szokott időben kezdenek

2021.09.23. 13:35

Megnyitott a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Vásárhelyen

Megnyitotta kapuit Hódmezővásárhelyen a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Szombaton késő délutánig számos program vár a szakma képviselőire és az érdeklődőkre. Már nyitáskor is rengetegen látogattak ki a kiállításra.

Kovács Erika

A megnyitó résztvevői hangsúlyozták, nincs könnyű helyzetben az állattenyésztés. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A piaci válságok egymást érték a 2014-es orosz embargó óta. Tejválság, afrikai sertéspestis, madárinfluenza előzte meg a koronavírus-járványt, jelenleg pedig a magas takarmányárak okoznak gondot az állattenyésztőknek – sorolta Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, mi mindennel néz szembe az ágazat.

Hozzátette, mivel rendkívüli időket élünk, rendkívüli tetteket végrehajtó emberekre van szükség. A magyar gazdák pedig pont ilyenek, hiszen a koronavírus-járvány közepette is biztosították a folyamatos élelmiszer ellátást. Külön kiemelte az állattartókat, akiknek a járványon túl további problémákkal kellett és kell megküzdeniük. Éppen ezért őket igyekeznek segíteni, például az idei takarmányár-robbanásra reagálva a kormány úgy döntött, hogy több mint 4 milliárd forinttal megemeli az állatjóléti és tenyésztési támogatások forráskeretét.

Nehéz helyzetben

A rendezvényt szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, Antal Gábor szintén az ágazat helyzetét elemezte a megnyitón. Azt mondta, nehéz helyzetben vannak az állattenyésztők, különösen a tejelő szarvasmarha- és sertéstenyésztők, de a többi ágazat esetében is rendkívül megemelkedtek a takarmányköltségek, az állattenyésztők által előállított termékek ára viszont nem.

– Közös felelősségünk, hogy az állattenyésztők az erkölcsi elismerésen túl a számításaikat is megtalálják az ágazatban

– közölte.

Turistát is vonz

Márki-Zay Péter polgármester a vendéglátó város nevében köszöntötte a kiállításmegnyitó résztvevőit.

– Hódmezővásárhely legnagyobb rendezvénye az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A legtöbb turista ilyenkor érkezik a városba. Minden szálláshely tele van, még a környék településein is. Számunka nagy veszteség volt, hogy tavaly elmaradt a rendezvény – emelte ki.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora arról beszélt, hogy a növénytermesztés, állattenyésztés, a feldolgozóipar csak szoros együttműködésben működhet, de fontos az utánpótlás kérdése is.

– Létrehoztunk egy olyan állattenyésztési, oktatási, kutatási és innovációs erőközpontot, amely több mint 150 oktatót, kutatót fog össze és egységes szakmai irányítás alatt végzi azt a munkát, amire az ágazatnak szüksége van.

40 éve a cégnél

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a magyar mezőgazdaság csak egy erős állattartó társadalommal lehet sikeres.

– Olyan fejlesztési lehetőségek előtt állunk, amelyre korábban nem volt példa. Ezermilliárdokkal doblázunk, amikor az ágazat fejlesztéséről beszélünk, azonban egy olyan időszakban, amikor a túlélésért küzdenek az ágazat szereplői, nagy elhatározás, hogy bárki is a jövőbe fektessen. Ehhez komoly hit és bizalom kell – mondta. Beszélt arról is, hogy az átadási árakban nem lehet érvényesíteni a költségnövekedéseket. Ezért ma, Magyarországon az állattartó ágazat finanszírozza az olcsó húst a szupermarketek polcain.

Az ünnepélyes megnyitón adták át a Magyar Állattenyésztők Szövetsége Horn Artúr-díját Sótonyi Péternek, az Állatorvostudományi Egyetem rektorának, a Professzorok Batthyány Köre elnökének.

Fekete Balázs, a kiállítás főszervezője, kitalálója 40 éve a Hód-Mezőgazda Zrt. munkatársa. Ez alkalomból a cég Tóth Béla kisplasztikájával köszöntötte, amit Harsányi Zsolt tulajdonos adott át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában