Közlekedés

2021.09.12. 07:00

Ősszel jobban oda kell figyelni a gyerekekre

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” Az Autós Nagykoalíció népszerű figyelemfelhívó programsorozatának közleménye természetesen a tanévkezdéssel kapcsolatban eleveníti fel a legfontosabb tudnivalókat.

K. A.

Szeptemberben a forgalom nem csak az iskolák, óvodák környékén nő meg jelentősen, ilyenkor szinte megduplázódik az utak telítettsége, hiszen országosan csaknem 1,5 millió gyermek kezdi meg tanévet. Számos kisdiákot még szülei visznek, de sokan vannak azok is, akik mostanában teszik meg első önálló útjaikat az iskolába. Akik messze laknak a tanintézménytől, sokszor „anya taxival” mennek. A közlekedés írott szabályai mellett léteznek íratlanok is, hogy az első iskolai napok, hetek ne torkolljanak közlekedési káoszba.

Érdemes megfontolni, valóban szükség van-e arra, hogy autóval induljunk az iskolába.

Könnyen lehet, hogy a parkolásra fordított idővel – esetleges költségekkel – már nem is annyira vonzó. Nem muszáj az autós tömeget növelni! Mindenki az iskolák, óvodák közvetlen közelében keres parkolóhelyet, ám nem kell a kapuig fuvarozni a gyermeket, egy-két saroknyi séta még egészséges is, és nem okozunk autós tumultust a sulinál.

Hazánkban, főleg Budapesten már találkozhatunk az úgy- nevezett K+R, vagyis Kiss & Ride zónákkal. Ezek a parkolóhelyek arra szolgálnak, hogy a sulikezdés előtti búcsúpuszi után a gyermekek már biztonságos helyen szállhassanak ki az autókból. Itt nem várakozhatunk, de az elköszönés idejére megállhatunk. Íratlan szabály, hogy nem tartózkodunk ott az indokoltnál hosszabban, hogy minden gyerek biztonságosan érkezzen meg az iskolába.

Nemcsak a gyerekes szülőnek, minden autósnak jobban oda kell figyelnie ilyenkor. A tanítás előtti és utáni napszakokban sokkal többen közlekednek, ezért az iskolák-óvodák környékén a szokásosnál is nagyobb óvatossággal kell vezetnünk.

A zebrákat úgy kell autóval megközelíteni, hogy a gyalogosok hirtelen feltűnése esetén is biztonságosan meg tudjunk állni az átkelőhely előtt.

Ökölszabályként elmondható, hogy ehhez legalább 35 kilométer/órás sebességre kell lelassítanunk. A zebra előtt mindig vegyük el a gázt, és a lassítás mellett készüljünk fel arra is, hogy meg kell állnunk.

Bár gyalogosként a zebrán feltétlen az elsőbbségünk, ez nem jelenti azt, hogy oda­figyelés nélkül léphetünk az úttestre. Érdemes ezt magunknak is nyomatékosítani, a gyermekekben pedig ismétléssel elmélyíteni. Fontos arra is felhívnunk a figyelmet, hogy átkeléskor mindenki tegye félre a mobiltelefont, senki se hallgasson a világ zaját kizáró módon zenét a fülhallgatón keresztül.

Érdemes megfontolni, valóban szükség van-e arra, hogy autóval induljunk az iskolába. Könnyen lehet, hogy a parkolási időtbeleszámítva nincs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában