Helyi közélet

2021.09.25. 21:09

Székács napot rendeztek Árpádhalmon – Fotók

Székács Elemérre emlékeztek az árpádhalmiak szombaton. 12 csapat részvételével családi vetélkedőt rendeztek, a süteményversenyre pedig rekord számú, 25 édes- és sót süteményt neveztek. Szórakoztató programokkal is színesítették a rendezvényt.

Fotó: Kovács Erika

Székács Elemér (1870– 1938) magyar növénynemesítő, gazdasági író, mezőgazdász volt.

1892-ben gazdatiszt, 1915-ben pedig jószágigazgató lett Árpádhalmon. 1906-ban kezdte gabonanemesítő munkáját, amely híressé tette.

1917-ben ő alapította a Vetőmagnemesítő és értékesítő részvénytársaságot, amelynek vezérigazgatója is volt. Az ő érdeme, hogy 1911 óta kötelezően oktatják a növénynemesítést a gazdasági akadémiákon. Árpádhalmon korszerű tehenészetet létesített, fejlesztette az uradalom lóállományát. A birtok vizesebb részeit fásította és mintaszerű vadvédelmet szervezett.

A cselédség jobb életkörülményeiért is sokat dolgozott, az árpádhalmi uradalomban fokozatosan megszüntette a közös konyhás lakásokat. Tizennégy évig volt a Gazdatisztek Országos Egyesületének elnöke. Két évtizedig ellátta az Országos Gazdasági Szakoktatási Tanács alelnöki tisztét. Vezetőségi tagja volt a Mezőgazdasági Kísérletügyi Tanácsnak, a Molnár Céhnek. Élete utolsó szakaszában hat éven keresztül tartott előadásokat a rádióban a kisparaszti gazdálkodás jobbításáért.

- Székács Elemér emlékét máig őrizzük. Alig van olyan család, akiknek nincs olyan történetük, ami Székács Elemérhez kapcsolódna. Ezek szájról szájra jártak, így az utódok emlékezetében is megmaradtak. Ma már az általa nemesített növényeket ugyan nem termesztik, mert mások a klímaviszonyok, de azok a gabona vetőmagok alapot képeztek a további fejlesztésekhez – mondta Vágó Miklós, Árpádhalom polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában