a földgázvezeték építési munkálatairól egyeztetettek

2021.09.30. 14:01

Szijjártó Péter Kiskundorozsmán: 15 évig biztosított hazánk gázellátása – Fotók

Kiskundorozsmára érkezett csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Aleksandar Vulint, a Szerb Köztársaság belügyminiszterét fogadta a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol a Magyarországot és Szerbiát összekötő nagynyomású földgázvezeték építési munkálatairól egyeztetettek. Ezt követően a nemzetközi mérőállomásnál tartottak sajtótájékoztatót.

Kiss Anna

Szeged - Kiskundorozsma 2021.09.30. Szijjártó Péter és Aleksandar Vulin mignyitották a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéket fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

– A magyar-orosz hosszútávú megállapodás szeptember 30-án lejárt, ezért új együttműködésre volt szükségünk, amit hétfőn meg is kötöttünk a Gazprommal, amely október elsejétől hatályos. Ennek eredményeként Magyarország gázellátása 15 évig biztosított. Évente 4,5 milliárd köbméternyi gázt veszünk két útvonalon minden eddiginél kedvezőbb áron. Ebből 3,5 milliárdnyi Szerbiából, míg a maradék 1 milliárd Ausztriából érkezik majd – közölte csütörtökön Kiskundorozsmán, a nemzetközi mérőállomáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter Aleksandar Vulint, a Szerb Köztársaság belügyminiszterét fogadta a településrészen, akivel a Magyarországot és Szerbiát összekötő nagynyomású földgázvezeték építési munkálatairól egyeztetettek. Ennek eredményeit ismertették a sajtótájékoztatón.

Fotó: Kuklis István

– Egy állam egyik legfontosabb kötelezettsége az energiaellátás garantálása, ami nem lehet ideológiai, politikai kérdés, ugyanis azzal nem lehet felfűteni a lakásokat és házakat, és ipart sem lehet működtetni. Mindehhez gáz kell, és ha abból egy országnak nincs elég, akkor vásárolnia kell. Emellett fejleszteni kell a hazai hálózatot is, hogy minél több útvonalon tudjunk gázt vásárolni. Éppen ezért épült meg a magyar-szerb határig a gázvezeték, amely lehetővé teszi, hogy csatlakozzunk a délkelet-európai gázszállítási útvonalhoz, ehhez elengedhetetlen volt a szerb, a bolgár és a török nemzeti hálózat fejlesztése is – emelte ki a külügyminiszter.

Elmondta, a Kiskundorozsmán kialakított gázhálózatot összekötő interkonnektoron évente 8,5 milliárd köbméternyi gázt tudnak Magyarországra szállítani. A kapacitás 32 százalékát már le is foglalták.

A sajtóeseményen Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter arról beszélt, hogy ma Európában csak Magyarországnak és Szerbiának vannak szabad vezetői, akik kizárólag a saját népük érdekeit nézik.

Péntek reggeltől megkezdődik a magyar-szerb határt keresztező vezetéken érkező gáz kereskedelmi forgalmazása. Fotó: Kuklis István

– Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic elnök hősiességének köszönhetően sikerült visszautasítani minden nyomásgyakorlást, és sikerült megnyitnunk most ezt a gázellátási vonalat. Ők megtették azt, amit a jóval nagyobb és erősebb országok vezetői sem voltak képesek megtenni, vagyis ellenálltak a nyomásgyakorlásnak, és azt tették, ami szükséges a saját polgáraik szempontjából – utalt ezzel többek közt Ukrajna elmúlt napokban tett panaszkodására.

A belügyminiszter leszögezte, Magyarország és Szerbia nemcsak bízik egymásban és hisz egymásnak, hanem példamutató viszonyok alakultak ki a két ország között

 

Ezt követően a két miniszter megnyitotta azt a hajtókereket a dorozsmai állomáson, amelynek elforgatásával megkezdődött a határt keresztező vezeték üzemi nyomással való feltöltése. Péntek reggel 6 órától pedig megkezdődik a vezetéken keresztül érkező gáz kereskedelmi forgalmazása.

 

Mint ismert, a magyar-szerb határtól Kiskundorozsmáig 15 kilométernyi vezetéket építettek ki mintegy 23 milliárd forintból. A beruházás Szeged mellett megyénkben Balástyát, Csengelét, Kisteleket és Szatymazt is érinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában