Szeged

2021.09.23. 19:42

Trianon 101 éve címmel előadást tartottak az MCC-ben

A tanév kezdetével számos, a város felé is nyitott programmal várja az érdeklődőket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény. Csütörtökön Gali Máté, az MCC kutatótanára, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa érkezett Szegedre, és előadást tartott „Trianon 101 éve” címmel.

Varga Lilla

Fotó: Kuklis István

Az MCC a képzési palettán új szereplő, és 25 éves múltra visszatekintő alapítvány. Már 23 központban segítik a fiatal tehetségeket. A Szegedi Központban csaknem 160 diákkal indítják a tanévet, középiskolásokkal és egyetemistákkal.

Asztalos Kata, az MCC Szegedi Központjának vezetője lapunknak elmondta, hogy érveléstechnikát, kommunikációs készségfejlesztést és különböző tudományágakba való betekintést kínálnak a fiataloknak. Kiemelte, hogy céljuk olyan aktuális témákkal kapcsolatos előadások szervezése, melyek mindenki számára érdekesek lehetnek.

Kiterjedt oktatói és kutatói hálózattal rendelkeznek, akik rendszeres vendégei a szegedi központnak.

Tegnap Budapestről érkezett Gali Máté, az MCC kutatótanára, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa, aki a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott. Trianon megkerülhetetlenül fontos téma, különösen a város tekintetében. A szegedi központ vezetője hozzátette, hogy több délvidéki fiatal tanul náluk, ezért is tartják aktuálisnak a programot. Gali Máté elmondta, hogy Trianon témájával már régóta foglalkozik. Az emberek kulturális és épített örökségére, a trianoni békeszerződés határon túli magyarságra gyakorolt hatására kiemelkedő érdeklődést fordított. Mint fogalmazott, azokat a fiatalokat, akikkel ő kapcsolatban áll az MCC által, kifejezetten érdekli a magyar történelem ezen szakasza.

Megosztotta a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport 1048 főből álló, 18 éven felüli személy megkérdezésével végzett interjú eredményét.

A megkérdezettek 78 százaléka érdeklődött a történelem iránt.

A csoport 94 százaléka szerint a trianoni békeszerződés igazságtalan és túlzó volt a magyarokra nézve. Továbbá 85 százalék nyilatkozta, hogy a békeszerződés volt hazánk legnagyobb tragédiája. Magyar az, akinek fáj Trianon, ezzel a mondattal 84 százalék értett egyet.

Trianon témája máig számottevő minden korosztályban. A jövőben is hasonló, történelmi témákkal kapcsolatban rendeznek előadásokat, az aktuálisok mellett. A rendezvények ingyenesen látogathatók és minden érdeklődő számára nyitottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában