Dorozsmai Tökfesztivál

2021.09.25. 18:35

Virágoskertben termett a legnagyobb dorozsmai tök – Fotók

A legtökösebb legényt és leányt, a legfinomabb tökös ételt és a legnagyobb dorozsmai tököt is megválasztották szombaton a XI. Dorozsmai Tökfesztiválon. Az esemény jó hangulatáról többek közt B. Tóth László és Poptarisznyája gondoskodott.

Kiss Anna

Csaknem ezer érdeklődőt vonzott a Tökfesztivál, belépni csak védettségi kártyával lehetett. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Ez egy véletlen, világos színű tök, ami a virágoskertben kelt ki. Volt egy nagy tesója is, ami dupla ekkora volt, azt terveztük benevezni, de felrohadt, amit jól rejtegetett, így igen meglepődtünk, amikor felemeltük a verseny előtti napokban. Még így is sikerült nyernünk. Hiányoltam a csodaszép, hatalmas sárga tököket a versenyről, a termelők szerint azonban az időjárás most nem kedvezett a töktermesztésnek – nyilatkozta Guzsik Jánosné Mihály Csilla, a legnagyobb dorozsmai tök tulajdonosa.

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Dorozsmai Tökfesztiválon ugyanis idén sem maradhatott el a településrész legnagyobb tökének megválasztása. Ahogyan a legtökösebb legény és leány megválasztása sem, Csilláék itt is dobogósok lettek, férje harmadik helyet szerzett.

– Minden dorozsmai rendezvényen ott vagyunk és versenyzünk, legutóbb a lányunk a Kakasfesztivál kakasfuttató versenyén nyert a pulykakasunkkal – tette hozzá nevetve Csilla.

A legtökösebb legény és leány versenyen egyébként egy kislány, Győrfi Leila lett az első helyezett. Megválasztották a legfinomabb tökös ételt is, amely Szegedi Andrea tökös tortája lett. A fesztivál része volt egy halászléfőző verseny is, amelyet Árendás Péter és csapata nyert meg, de a helyiek körében ez nem volt meglepő, hiszen a legtöbb főzőversenyen Péterék győznek.

Részrehajlásról pedig szó sem volt, ugyanis Balatonfüredről, Budapestről és Kecskemétről érkezett a szakmai zsűri.

Bőségesen volt mivel leöblíteni az ízletes ételeket, hiszen a program része volt a sörivóverseny is. Itt Csilla férje, Guzsik János megmutatta, hogy nemcsak a tökös versenyekben jó, hanem sörivásban is remekel, így ő lett az első helyezett.

Lehetett persze tököt is vásárolni a fesztiválon, ugyanis Szűcs Ferenc standjánál mindenféle méretből volt kínálat. A faragáshoz pedig jó néhány ötletet és tanácsot egy asztallal arrébb, Tanács Attilától lehetett begyűjteni. Az ételszobrász lapunknak elárulta, Halásztelekről érkezett, már harmadik-negyedik éve járt itt azért, hogy bemutassa a szerelmét és a munkáját, vagyis a faragást. Nemcsak tököt, hanem mindenféle őszi színű zöldséget is hozott a bemutatóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában