Hódmezővásárhely

2021.10.23. 12:40

A mai kor civil hőseiről is megemlékezett Márki-Zay Péter – Fotók

Az 1956-os hősökre emlékezett Hódmezővásárhelyen, az ’56-os örökmécses emlékműnél Márki-Zay Péter polgármester. Párhuzamot vonta a mai korral. Hangsúlyozta, ma azok a hősök, akik idejüket, energiájukat, pénzüket áldozzák a közösségért.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter: Hódmezővásárhely is megmutatta, hogy az itt élők tudnak önzetlenek lenni, tudnak másokért cselekedni. Fotó: Török János

Fotó: Török János

- Az ’56-os hősök legtöbbször még iskolába járó, vagy munkás fiatalok voltak, életüket kockáztatva, otthonuk melegét hátrahagyva küzdöttek a magyar szabadságért. Sokan közülük életüket vesztették, másoknak pedig el kellett hagyni a hazájukat – mondta ünnepi megemlékezése elején Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

- Ezen a napon az önzetlenségre is emlékezünk, a másokért élt életet ismerjük el. Ez a kultúra 2000 éves. Mi keresztények egy olyan Krisztust imádunk, aki kereszthalála által megváltotta a világot. Az áldozatra emlékezünk, aki odaadta az életét értünk, hogy megszabaduljunk a bűntől – fejtette ki a polgármester, majd azt hangsúlyozta, az, hogy a szovjet csapatok bevonásával sikerült elnyomni a magyar szabadságharcot, mit sem von le azon hősök dicsőségéből és érdemeiből. Ők 1956. október 23-án megfordították hazánk és a világ sorsát.

- Önzetlenségük ugyanis biztosította, hogy Magyarországon az elkövetkezendő évtizedekben nem lett többé személyi kultusz, hazánk a szocializmus hátralévő éveiben a legvidámabb barakk lett. Az egykori Szovjetunióban az volt a szokás, hogy azokat a városokat, amelyek a náci Németország támadásának ellenálltak, hős városoknak, „gorod-geroj”-nak nevezték el. Ezek a városok ma, nekem mégsem a fegyveres küzdelmet, hanem szülővárosomat, Hódmezővásárhelyt juttatják eszembe. Ma a civil szervezetek a hősök. Büszke vagyok Hódmezővásárhelyre, ez a város is megmutatta, hogy az itt élők tudnak önzetlenek lenni, tudnak cselekedni másokért. Bárki lehet névtelen hős. Azok is, akik az idejüket áldozzák másokért, programokat, civil életet szerveznek, játszóteret festenek, parkot gondoznak, adományoznak. Ők egy átlátható, szabad világban szeretnének élni, ahol szabadság van, csakúgy, mint 1956-ban a nevesített és névtelen hősök.

Márki-Zay Péter azt is megemlítette, hogy idén vitéz Kádár Imre József személyében egy hódmezővásárhelyi ’56-os hős is kapott városi elismerést.

 

Az ünnepségen a Szegedi Nemzeti Színház művészei adtak műsort, majd a pártok és civil szervezetek koszorúit helyzeték el az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában