Év háza díj a múzeum és a vár felújításának

2021.10.15. 16:30

A szegedi Tér és Forma Építész Iroda több más megyei munkája is elismerést kapott

Gálaest keretében adták át nemrégiben az Év háza díjat Budapesten, a 2008-ban újraindított pályázaton családi ház, kis társasház, valamint középület kategóriában osztottak ki fődíjat. A zsűri két szakmai és további öt támogatói díj odaítéléséről is döntött. Idén a Magyar Építőművészek Szövetségének szakmai különdíját egy szegedi tervezőcsapat, a Tér és Forma Építész Iroda érdemelte ki. Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter és Sipos György a Szegedi Móra Ferenc Múzeum és Vármúzeum terveivel nyert.

Kovács András

20211012 Szeged Móra Ferenc Múzeum És Vár Múzeum felújítása az ÉV Háza pályázaton a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíját kapta. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Egyben volt a múzeum turisztikai fejlesztése és a vár, és ehhez hozzátartozott a tágabb környezet is, a Stefánia és a Roosevelt tér, a Kőrösytől egészen a halászcsárdáig – mondta Zákányi Ildikó, hozzátéve, itt együtt dolgoztak Buella Mónika tájépítésszel. Jelentős változás a térszerkezetben, hogy a várba például a 2000 óta több ütemben feltárt Szent Erzsébet templom falai között lehet bemenni. Ott 20 évig egy elkerített gödör volt, most jutott pénz is a végső helyreállításra.

– Ez nekünk azért volt fontos, mert a nagy árvíz Szegednek olyan, mintha azt mondanánk, időszámításunk előtt és után. Kevés 1879 előtti jel van, ezekkel mindenképpen erősíteni szeretnénk a városlakók identitását – mondta a tervező, hozzátéve, ezért javasolták a történeti tanösvényt, amit ki is alakítottak a múzeum és vár körül.

Az új állandó kiállítással mindez értelmet nyer, megelevenedik a vár és várostörténet, benne a középkori templommal, királyokkal, régészeti emlékekkel, de helyet kapott a boszorkányperek interaktív megjelenítése, a várbörtön, és az árvíz tragédiája is. A várkerti kőtár szimmetrikusan kibővült, helyet adva az új régészeti leletek bemutatásának. Folytatásaként pedig kulturált helyet kapott a vendéglátás kiszolgálása.

– A felújítás során megvalósult a múzeum régi vágya: végre megépültek a kilátó teraszok. Mi rejtett stégnek hívjuk, mert kívülről, alulról nem látható, az egyik a Belváros felé, a másik pedig a Tiszára néz. Az itt elhelyezett kronoszkóp segítségével az 1870-es évek városát ismerhetik meg a látogatók – beszélt a további munkákról a tervező.

Tér és Forma Építész Iroda – csapatban dolgoznak. Fotók: Frank Yvette

Komoly mérlegelést követően alakult ki a múzeum felújításának végleges programja, hogy a rendelkezésre álló költségkeretbe beleférjenek a legfontosabb munkák és az új állandó kiállítások. Elkészült a teljes homlokzat felújítás és kicserélték a tetőt. Az épületben új lépcső készült a földszinti látványraktár megközelítésére, így a látogató- és kiállító terület tovább bővült. Az első emeleti előcsarnok, pénztár, információs pult, a ruhatár és büfé egységes belsőépítészettel frissült föl. A Móra- és a természettudományi kiállítás szenzáció, mindkettő új koreográfia szerint, gazdagabb anyaggal, nagyobb területen, izgalmas interaktív installációkkal valósult meg. A Móra kiállítás kurátora Móra Ferenc unokája, Vészits Andrea volt. – Köszönet jár a tervező társaknak, múzeumi közreműködőknek, beruházónak, a kivitelező Bodrogi Baunak a feladathoz méltó munkáért – hangsúlyozza Zákányi Ildikó.

Múlt, jelen jövő

A tervezőcsapat korábbi nagy munkái közül a Dugonics tér felújítása is nívódíjat kapott. 2014-ben Vesmás Péter által tervezett hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, 2018-ban pedig Sipos György ópusztaszeri Gyógynövényháza nyerte a Baumit által meghirdetett Év homlokzata I. díját a középület kategóriában. Ezt követően 2020-ban a Baumit Life Challenge nemzetközi pályázaton a döntőbe jutott épületek között szerepelt. Sipos György kiszombori Rónay-sírkert műemléki felújítását idén augusztus 20-án avatták. Az iroda munkái közül a Felső Tisza-Parton épül a „Sóház” rekonstrukciójaként megvalósuló Régioland játékáruház, mely már látványos szakaszához érkezett, ennek tervezője Zákányi Ildikó. A Keresztpont Ifjúsági Központ és Misssziós ház kivitelezése is elindult már a Szentháromság utcában, ami Vesmás Péter munkája. Az Óföldeák-Gencshát-i Návay kastély, és a kiszombori Rónay Tibor klasszicista kúriájának műemlék-felújításai pedig Sipos György nevéhez kötődnek.

 

A kapcsolódó zöldterületi rehabilitáció egyik leglátványosabb attrakciója a szökőkút. A lakosság már a tervezésétől fogva figyelemmel kísérhette és véleményezte Szeged emblematikus szökőkútjának megvalósulását. Az idei forró nyárban frissülést hozott kicsiknek, nagyoknak, esténként pedig kedvelt látványosság lett a zenére koreografált vízjáték. Koncertek számára is kiváló helynek bizonyult a Móra park.

Nagyon tetszik az embereknek az új szökőkút, a gyerekeket el sem lehetett zavarni onnan. Tavaly ősszel, már a próbaüzemnél is ott futkostak anorákban a legkisebbek – beszélt egy közönségsikert aratott eleméről a beruházásnak Zákányi Ildikó. Télre, karácsonyi meglepetésként itt egy igazi nagy korcsolyapálya is készülhetne, mint számos helyen a nagyvilágban.

A tervező szerint már 2000-ben fontos volt, hogy a Stefániának ne csak a város felőli oldala legyen rendben, hanem megszülessen a Tiszával való kapcsolat is. Elindult egy gondolkodás, a mobil partfal kapcsán, amit felgyorsított a 2006-os árvíz. Az új partfal átlátszó szakasza pedig közelebb hozta a Tiszát a városhoz, az emberekhez.

Nem csak az Építőművészek Szövetségének elismerését érdemelte ki a nagy munka, Településfejlesztési Díjjal is jutalmazták Szegedet. A kitüntetést a Roosewelt tér, a Móra park, a Stefánia, a Móra Ferenc Múzeum és Vár összehangolt, komplex fejlesztéséért kapta a város. A zsűri tetszését az nyerte el, hogy a műemlékeket és a hagyományos parkokat úgy újították meg a zöld város programban, hogy a történelmi hagyományokra és a klímaváltozás hatásaira egyaránt tekintettel voltak.

A múzeum és vár felújításának „stáblistája”

Felelős tervező: Vesmásné Zákányi Ildikó, Tér és Forma Kft., tervezőtársak építészet: Vesmás Péter, Szabó Csanád, Sipos György, statika: Lakatos László, gépészet: Tóth Zoltán, épületvillamosság: Szelterv Kft., tájépítészet: Buella Mónika, kiállítás tervezés Molnár Zsuzsanna, Zöldy Gergő, kiállítási kurátorok és koordinátorok: Vészits Andrea, Kovács Krassói Anikó, Varga András, Czabarka Zsuzsanna, Wilhelm Adél, Molnár Csilla, Rostás Mónika, Szatmári Csilla, makett: Kratohwill Mátyás, szobor: Székó Gábor, restaurátor: Szemerei Kis Balázs, kivitelező: Bodrogi Bau Kft., kiállítások kivitelezése: Móra Ferenc Múzeum kiállítás rendező csapata, Scabello Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában