A madarak ötöde veszélyeztetett

2021.10.21. 17:28

A vizekkel eltűnhet a nagy goda, a piroslábú cankó

Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya – legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, továbbá az éghajlatváltozás miatt. Természetesen Magyarország és azon belül Csongrád-Csanád megye sem marad ki a negatív folyamatból.

Farkas Judit

20210625 Hortobágy Képen: kék vércse Fotó: Török János Délmagyarország TJ DM

Fotó: Török János

A napokban tette közzé a madárvédelem világszervezete, a BirdLife International az európai madárfajok legfrissebb Vörös Listáját, amely a Magyar Madártani Egyesület honlapján is megtalálható. A tanulmány legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy minden ötödik madárfaj valamilyen mértékben veszélyeztetett, és a fajok harmadának állománya hanyatlik.

2015-ben készült a legutóbbi átfogó felmérés, azóta öt madárfaj került a regionálisan, azaz európai szinten kipusztult kategóriába, ezek közül 3 a legutóbbi jelentés óta eltelt 6 évben halt ki a kontinensről, ezek a guvatfürj, talpastyúk és fenyősármány.

A vízi és a parti madarak, továbbá a ragadozók a legveszélyeztetettebb és leg­gyorsabban csökkenő madárcsoportok Európában.

A Magyar Madártani Egyesület arra figyelmeztetett: a szomorú tendenciákhoz Magyarország is egyre nagyobb mértékben járul hozzá. Hazánkban legjobban a mezőgazdasági területekhez, valamint az agrárterületek időszakos vizes élőhelyeihez kötődő fajok állománya csökken. A fürj például a mérsékelten fenyegetett státuszba került, állománya megyénkben is csökken. Ennek elsődleges oka az intenzív mezőgazdaság, a vegyszerezés, ami elpusztítja gyommagvakból, rovarokból álló táplálékát. Ráadásul hosszú távú vonuló, és ezek a madárfajok nem tudnak gyorsan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A vetési varjú állománya viszonylag stabil a mi vidékünkön, de a fürj, a kék vércse, a kerecsensólyom rosszul jár az intenzív mezőgazdálkodással. Fotó: Török János

Tokody Bélától, az MME megyei csoportjának titkárától megtudtuk, hogy a vegyszerezés problémája érinti a kék vércsét is, amely szintén táplálkozik rovarokkal is, és megyénkben is költ.

Az MME közleménye kiemelte a kerecsensólymot is: néhány pár Csongrád-Csanád megye területén is költ, és valóban csökken az állomány országszerte.

Egyedül a vetési varjú az, amely Európa nagy részén a kipusztulás szélén áll, de nálunk viszonylag stabil jelenleg az állomány.

Tokody Béla arról is beszélt lapunknak, hogy a Vörös Listán veszélyeztetettként tartják számon a sárszalonkát, a piroslábú cankót és a nagy godát – mindhárom madárfaj él a mi vidékünkön is. Egyelőre legalábbis, ugyanis a nagy goda állománya csökken a legjobban Európa-szerte, Magyarországon még 120–150 pár költ, nálunk ebből két tucat.

A vízállásos mezőgazdasági területek lecsapolása, a talajvíz csökkenése vezet többek között élőhelyük, táplálékforrásaik megszűnéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában