2021.10.22. 17:18
Átadták a legjobb boroknak járó elismeréseket
A Szegedi Akadémiai Bizottság, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont 2021. szeptember 2-án tizedik alkalommal rendezte meg borversenyét, ahol tizenhét pincészet ötvenhárom bora versenyzett a „Vinum Academiae at Universitatis” címért.
Vakkóstolással dőlt el, melyik nedű a legjobb. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba
A Bíráló Bizottság 13 nedűt díjazott és az elismeréseket a tíz nyertes pincészet képviselőinek ünnepélyes keretek között adták át pénteken a SZAB székházban.
– Vakkóstolás alapján zsűriztük a borokat. Egy textil zsákocskába került a bor és mindegyik palack nyakán feltüntettünk egy számot. Az ízlelés után egy hivatalos borbírálati lapot töltöttünk ki. Figyelembe vettük többek között a bor illatát, színét, ízét és annak tartósságát, a savak egyensúlyát. Így az összesített pontok átlaga alapján alakult ki a végső, nyertes lista – foglalta össze lapunknak Tóth Gábor.
A „Vinum Academiae at Universitatis” címet kapta: prémiumkategóriás fehérbor: Kerekes Szőlőbirtok és Pince–Heritage Cuvée 2018, prémiumkategóriás vörösbor: Szende Pince–Villányi Franc 2017, rendezvény fehérbor: Áts Családi Pincészet–Birtok Furmint 2020, rendezvény vörösbor: Balla Géza–Fekete Leányka–Cabernet Sauvignon 2017. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar bora: Cseri Pincészet – Quartus Rajnai Riesling 2020, Kősziklás Borászat– Hárslevelű 2020, Takler Borbirtok–Cabernet Franc 2018. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar bora: Áts Családi Pincészet–Birtok Furmint 2020, Tüske Pince–Merlot 5bb 2017. Az SZTE Mezőgazdasági Kar bora: Kerekes Szőlőbirtok és Pince–Hárslevelű 2017. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar bora: Áts Családi Pincészet–Furmint 2020, Bodri Pincészet és Szőlőbirtok–Optimus Cuvée 2018. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont bora: Áts Családi Pi