Kistelek

2021.10.07. 16:38

Befejeződött a kápolna környékének kialakítása

Lezárult a napokban a Kárpát-medencei kegyeleti park létrehozása Kisteleken. A Ko­csó-kápolna, a kálvária, a kegyeleti park, valamint a régi templomkerítés újult meg, és így egy komplex értékegyüttes jött létre.

Munkatársunktól

Visszavisz a múltba a kisteleki park. Archív fotó: Török János

Fotó: Török János

A régi temető területén kialakított témapark bemutatja a Kárpát-medencében élő néprajzi csoportokra és a különböző tájegységek lakóira jellemző sírjeleket. Ezek elhelyezkedés, felekezet, anyag, forma, technika szerinti típusokba sorolhatók, és egy egyhektáros parkban lehet őket megnézni mostantól. A kiállítótérben pedig a kisteleki temetkezési szokásokat ismerhetik meg az érdeklődők tárgyakkal, fotókkal, szöveges tablókkal.

– A város egyik legszebb építészeti hagyatéka a Kocsó-kápolna. Az új kerítéssel és a kegyeleti parkkal most egy olyan értékegyüttes jött létre, amire joggal lehet büszke minden kisteleki lakos. Köszönet a kistelekieknek, akik ebben a hagyományőrzésben részt vettek, a képviselő-testületnek, akik partnerek voltak az elképzelésben és megvalósításban, és köszönet a városvédőknek, mert partnerek voltak a pályázatban, abban, hogy közösen hozzuk létre ezt a temetőkerítést. Vigyázzunk rá, legyen ez még sokáig olyan érték, melyre büszkék lehetünk – mondta korábban a fejlesztésről Nagy Sándor, Kistelek polgármestere.

Visszavisz a múltba a kisteleki park. Archív fotó: Török János

A kápolnát a község által felajánlott telken Kocsó József kereskedő és felesége, Gémes Teréz építtette 1899-ben. Ugyanekkor állíttatták a kálváriát, melynek költségét lakossági felajánlásból fedezték. A kápolna előtt álló feszületet szintén Kocsó házaspár emeltette 1913-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában