feljelentést tettek

2021.10.29. 09:00

Ellophatták Pelikánt, az egyedi plasztikladikot

Október 18-án még látták, azóta tűnt el a PET Kupa plasztikladikja, amelyet tavaly Mártélyon adtak át. A ladik alapanyagát a PET Kupa önkéntesei gyűjtötték össze, eszmei értéket is képvisel – feljelentést tettek a rendőrségen.

Farkas Judit

Október elején fotóztuk utoljára a plasztik ladikot. Az újrahasznosított műanyag hulladékból készült csónak október 18-a után tűnt el a Vígmatróztól. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Valaki elkötötte Pelikánt, a plasztikladikot. Mindannyiunk szeretett, tiszai műanyagból készített csónakját Szegeden, a Vígmatróz söröző mellől vitték el. A Pelikán mellett a PETII is itt várta, hogy a Tisza Expedíció visszatérjen a szerb vizekről, ahová nem engedték be a PET kalózhajókat. Kérünk minden hajóst, vízi embert, hogyha látjátok ezt a szürke műanyag lemezekből Mártélyon készített csónakot, jelentkezzetek. Az értéke számunkra felbecsülhetetlen” – olvastuk a posztot a PET Kupa Facebook-oldalán.

Október elején fotóztuk utoljára a plasztik ladikot. Az újrahasznosított műanyag hulladékból készült csónak október 18-a után tűnt el a Vígmatróztól.
Fotó: Frank Yvette

Mártélyon adták át

Október 5-ei lapszámunkban írtuk meg, hogy végighajózza a Tiszát a PET Kupa expedíciója. A szemétszedő hajó a Laposon kötött ki, az expedíció vezetője az éjszakát is a hajón töltötte. Amikor meglátogattuk Ivánfi Csanádot a Laposon, és körülnéztünk a vízi járművön, a szemétszedő hajó mellett ott lebegett a vízen a plasztikladik is, ami megyénkhez is kötődik. Tavalyi mártélyi átadójáról a Délmagyarország is tudósított: újrahasznosított műanyag „deszkákból” igazi tiszai ladikot állított össze Szabó László ladikkészítő mester.

– Alapanyaga annak a műanyagnak a ledarált, színre válogatott, szeparált, felmelegített és nagy nyomás alatt lappá préselt formája, amelyeket önkénteseink a Tiszából halásztak ki – mondta akkor a ladik ötletgazdája. Az igazi tiszai ladikok mintájára készítették, ami hagyományosan vörös- vagy borovi fenyőből készült. Ivánfi Csanád magával is vitte az expedícióra az egyedi vízi járművet, és azt mondta, hogy nagyon jól bevált.

Szegeden kötötték ki

Szegedről Ivánfi Csanád Szerbiába indult tovább, de a szemétszedő hajót és a csónakot végül nem engedték át a határon. Emiatt PET-palackokból készült plasztikkajakkal haladt tovább a szerb Tisza-szakaszon. A Vígmatróznál kötött ki a hajó és a ladik, ott „parkoltak”, amíg vissza nem jönnek értük.

Csanád lapunknak elmondta, hogy az expedíció október 15-én ért véget Újvidéken, hazautazott, majd visszatértek Szegedre a járművekért.

Itt azonban kellemetlen meglepetés érte a PET Kupásokat. Október 18-án még látták a Pelikánt, azóta tűnhetett el.

Feljelentést tettek

– Feljelentést tettünk a rendőrségen, akik a szerb kollégákkal is felvették a kapcsolatot, és elemzik a kamerafelvételeket. Nem valószínű, hogy a ladik elsüllyedt, mert akkor megtaláltuk volna legalább a kötelet, amivel ki volt kötve – foglalta össze az expedíció vezetője.

A ráerősített csónakmotor 300 ezer forintot ér, az előállítás költsége félmillió forint volt. Emellett még nagy eszmei értéket is képvisel Pelikán, hiszen az első olyan ladik, amelyet újrahasznosított műanyagból állítottak össze. Nem volt jó ötlet elkötni, mivel speciális alapanyaga miatt könnyű felismerni, eladni viszont ugyanez miatt igen nehéz. Remélik, hogy visszakerül a tulajdonosaihoz, és ahogy a posztban is írták: kérik a vízi embereket, jelezzenek, ha felbukkan valahol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában