Éves összevetésben nőtt

2021.10.10. 12:30

Nagyot esett a hazai újautó-piac szeptemberben

Idén az első kilenc hónapban 95 ezer 541 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 5 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest, de a szeptemberi 9524 új autó erőteljes visszaesést jelent.

Kovács andrás

20211005 Szeged Háromnegyed éves új autó-eladás. Képen: Suzuki Vitara Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete a DataHouse Kft. adatai alapján felhívta a fi­­gyelmet arra, hogy ezeknek a forgalomba helyezett autóknak mintegy 30 százaléka nem kerül belföldi végfelhasználóhoz, mert hat hónapon belül kivonják a forgalomból reexport, tesztautó-leállítás, bérletből visszavétel, vagy más üzleti okból. Megjegyzik: ez a trend nincs jó hatással a belföldi autóparkra sem a korösszetétel, sem a közlekedésbiztonság és a környezetvédelem szempontjából.

Az első kilenc hónapban 95,5 ezer, szeptemberben 9524 új személyautó került forgalomba Magyarországon, ez utóbbi 17 százalékos csökkenés éves összevetésben.

Az egyesület hangsúlyozza, az értékesítésben a benzines autók túlsúlya érzékelhető a dízelek kárára, ami a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából nem jó folyamat, míg más káros anyagok szempontjából kedvezőbb lehet.

 

A full elektromos és a konnektoros hibrid autók volumene a piac teljes méretéhez képest még mindig alacsony, a növekedési ütem jelentősen elmarad a várakozásoktól, annak ellenére, hogy sorra jelennek meg az ilyen modellek, és megvásárlásukat az állam is támogatja.

A legutóbb meghirdetett elektromosautó-támogatás pillanatok alatt elfogyott, így az év hátralévő részében a pályázott autók átadása várható.

A szövetség szerint üdvözlendő, hogy az állam támogatja a nulla kibocsátású autókat, de jobbnak tartanának egy, a környezetterhelést és nem a meghajtási módot figyelembe vevő lépcsőzetes és folyamatos rendszert.

Kitértek arra is, hogy a használtautó-behozatal továbbra is jelentős: az első háromnegyed évben közel 98 ezer jármű érkezett az országba, ami ismét meghaladja az új személy­au­tók forgalomba helyezését. Megjegyzik, hogy a használt­autó-import szabályozása első lépéseként év elején megjelent jogszabály a vizsgáztatási rendszeren keresztül kontrollálja a környezetszennyező autók behozatalát és forgalomba engedését. Az MGE üdvözli ezt a lépést, de továbbiakat vár, mivel álláspontja szerint az intézkedés hatása nem elég erős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában