Úthasználat

2021.10.09. 10:00

Fontos változás a pályamatricáknál

Az utolsó negyedévre már jobban megéri havi matricákat vásárolni az éves vignetta helyett, de a szolgáltató társaság szerint néhányan így is mindig „kiszúrnak” magukkal.

Munkatársunktól

20210608 Szeged M43 autópálya Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Forrás: Illusztráció

Fotó: Török János

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) a közlekedők érdekében október 1-től leállította a viszonteladói hálózatában az országos éves autópálya-matricák értékesítését.

Helyette a havi e-matricák vásárlását javasolja a társaság az év hátralévő részében, tekintettel arra, hogy azzal jobban járnak az utazók. És ez mindegyik díjkategóriára igaz.

Évek óta gyakorlat, hogy a NÚSZ hogy októberrel leállítja az országos éves autópálya-matricák értékesítését a viszonteladók körében. Ennek oka, hogy ez a típusú autópálya-matrica a tárgy­évet követő év január végéig érvényes, így ezt legfeljebb – díjkategóriától függően – nyárig gazdaságos megvásárolni. Ezt követően már egyre inkább a havi változat jelenti a pénztárcakímélő választást a járművezetők számára.

– Az országos éves e-matricát a legjobban az előértékesítési időszakban, valamint az év első hónapjaiban éri meg vásárolni, hiszen így lehet igazán kihasználni az előnyeit. A legtöbben, akik ezt a típusú úthasználati jogosultságot választják, ennek megfelelően veszik meg a vignettájukat. Az éves országos matrica vásárlók körülbelül 95 százaléka az előértékesítési időszakban, illetve az első negyedévben szerzi be a vignettáját – mondta Bartal Tamás.

A NÚSZ Zrt. vezérigazgatója hozzátette, ennek ellenére vannak olyan közlekedők, akik a tárgyévre az utolsó három hónapban vesznek országos éves vignettát, 2019-ben húsz, 2020-ban pedig már hetven autós tett így.

Fontos tudni, hogy a társaság munkatársai az e-matrica-vásárlás előtt is állnak ügyfelek rendelkezésére bármilyen, a témában felmerülő kérdés kapcsán.

– Természetesen azon ügyfeleink, akiknek esetleg valamilyen oknál fogva 2021-re érvényes országos éves e-matricára van szüksége az év hátralevő részében, a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, illetve online értékesítési felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon meg tudják azt vásárolni október 1. után is – hangsúlyozta Bartal Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában