Szerte az országból érkeztek látogatók

2021.10.25. 13:16

Gépcsodák parádéja – Fotók

Sokéves hagyomány Makón, hogy október vége felé hatalmas, a laikusok számára roppant ér­dekes mezőgazdasági munkagépekkel telik meg a belváros, közelebbről a Galamb-iskola környéke.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Az őszi gépmustra persze nem csak szórakoztató látványosság, magasabb célja is van, ugyanis igyekszik ráirányítani a figyelmet a mezőgazdasági technikum képzéseire. Idén az ötödiket rendezték meg, tavaly a járványveszély miatt el­­maradt a seregszemle.

Az iskola igen komoly gépparkkal rendelkezik, amelyet hosszú évek óta fejleszt, igyekeznek mindig a lehető legkorszerűbb technológiákat beszerezni. Ez persze nem olcsó mulatság, így törekvésüket többnyire a a fenntartó segíti, illetve pályázatokon indulnak. A munkagépeket főként a városszéli, korszerű tangazdaságban használják, ilyenkor viszont a fiatalok itt is láthatják, sőt ki is próbálhatják, mi mindennel dolgozhat majd, aki itt tanul szakmát.

Végigjárva a bemutatókat, láttunk műholdról is vezérelhető, számítógépes rendszerrel irányítható traktort éppúgy, mint mezőgazdasági, permetezésre is alkalmas dróncsodákat, s közben például a laboratóriumi mikroszaporítás rejtelmeibe is bepillanthattunk.

Az igazgató, Horváth Zoltán lapunknak elmondta, hozzájuk ma már összesen hatvan településről járnak diákok, nem túlzás tehát azt mondani, az egész országból. Így a gépmustrára is szerte az országból érkeztek ér­deklődők. Az egész napos rendezvény ideje alatt persze meg is vendégelték őket, a diákklubban egész nap sütöttek-főztek, méghozzá olyan finomságokat, amelyekhez a hozzávalókat ma­­guk a tanulók termesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában