többek között a dorozsmai roma tanodát is támogatták

2021.10.13. 18:20

Harminc számítógépet adományozott a Lions

A Radnóti gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programját és a kiskundorozsmai roma tanodát támogatta számítógépekkel a Szeged Első Lions Club. A jótékonysági szervezet orvos tagjai az adományozás után a védőoltások jelentőségéről is beszéltek a romáknak.

Timár Kriszta

Szeged, 20211013. Lions Club számítógépeket adott át a dorozsmai tanodának. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Tehetséges és segítségre szoruló fiatalokat támogatott 30 számítógéppel a Szeged Első Lions Club. A jótékonysági szervezet tagjai nemrégiben vásárolták a felújított, használt berendezéseket, saját adományokkal kiegészítve az AxFina Hungary Csoport támogatását. A több mint 1 millió forint összértékű gépeket, melyeket jogtiszta programokkal is elláttak, szerdán osztották ki.

Hat darabot kapott a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programja, 24-et pedig a roma fiatalok felzárkóztatását segítő Korinta Alapítvány kiskundorozsmai tanodája.

– Az Arany János Tehetséggondozó Programban hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkoznak. Őket korábban is támogattuk már: az online oktatás segítésére 10 számítógépet vittünk nekik a koronavírus-járvány kitörése után. A mostani adománycsomagból a számítógéptermet fejlesztik – mondta el Bella Zsolt, a klub soros elnöke.

A kiskundorozsmai roma tanodát 24 felújított számítógéppel ajándékozták meg a Szeged Első Lions Club tagjai. Fotó: Frank Yvette

Hozzátette, a programot nem csak így támogatták: két kiemelkedő tehetségű tanulót egy tanéven át havi 15 ezer forintos ösztöndíjban részesítenek, melynek értéke 300 ezer forint.

A többi gép Kiskundorozsmára került.

– A Szeged Első Lions Club mindig keresi azokat a civil szervezeteket, amelyeken keresztül több embert tudunk támogatni. Az Életrevalók Tanodára is emiatt hívták fel a figyelmünket – mesélte Bella Zsolt. A tanodában nagyjából 40 fiatal fordul meg rendszeresen, iskola után töltik itt hasznosan az idejüket.

– Nálunk mindent megkapnak, amit egy középosztálybeli család meg tud adni a gyermekeinek. Korrepetálásokon vehetnek részt, tartunk különféle szakköröket, nyáron pedig tábort szervezünk, moziba és színházba visszük őket – sorolta Gonda Éva, a fenntartó alapítvány vezetője. Hozzátette: a gyerekeket itt mindennap uzsonnával is ellátják, sok esetben ugyanis ez a biztos étkezés a napjukban.

– Számítógépek korábban is voltak a tanodában, ezekkel tudtuk segíteni online oktatás idején a gyerekeket, hiszen többeknek közülük másképp nem lett volna lehetősége bekapcsolódni az iskolai munkába. A mostani adományban azonban sokkal jobb állapotú gépek vannak – mondta Gonda Éva.

A Szeged Első Lions Club orvos tagjai az adományok átadása után egy kötetlen beszélgetésen vettek részt, ahol a koronavírus-fertőzés elleni védekezésre és a védőoltások jelentőségére hívták fel a romák figyelmét, így próbálva feloldani félelmeiket és a vakcinákkal szembeni elhatárolódásukat. Az adománycsomagban 500 maszk is volt, ezt szintén átadták a dorozsmaiaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában