Színvonalasabb szolgáltatások várják az utasokat

2021.10.06. 16:40

Hét új csuklós buszt kapott Csongrád-Csanád megye – Galéria

Tovább fiatalodik a megye járműállománya: az elmúlt hetekben hét csuklós autóbusz kezdte meg szolgálatát, mellettük pedig húsz új szóló busz áll forgalomba Csongrád-Csanád megyében. A most átadott autóbuszoknak köszönhetően két évvel csökken a megye autóbusz-állományának átlagéletkora. A megye 2018 óta zajló helyközi közlekedésfejlesztésének eredményeként összesen már több mint nyolcvan új autóbusz közlekedik a térségben.

Majzik Attila

Új Volán buszok átadása Szentesen. Farkas Sándor miniszterhelyette. Fotó: Majzik Attila

Szentesen mutatta be a Volánbusz Zrt. új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós és Credobus Econell 12 szóló típusú autóbuszait. A csuklós buszok közül hét, a szólók közül az Econell 12-ből tizenkilenc áll szolgálatba a térségben, emellett a következő hetekben egy Inovell 12-es is érkezik a megyébe a Credobustól. Az új buszoknak köszönhetően tovább frissül a járműállomány és javul a személyszállítás szolgáltatási színvonala Csongrád-Csanád megyében.

Környezetkímélő megoldások

Az új buszok közös jellemzője, hogy nagy teljesítményük ellenére környezetkímélő motorok hajtják azokat. A csuklós MAN Lion’s City GL A23 autóbuszon több mint százan utazhatnak egyszerre: az ötvenegy ülő- és ötvenöt állóhellyel rendelkező buszok alacsony padlósak, akadálymentes kialakításúak és 300 kilogramm teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6d besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

A Credobus Econell 12 típusú járműve hetvenöt utas szállítására alkalmas, a buszok légkondicionáltak és elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel, felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként egy USB-csatlakozóval rendelkeznek a mobil elektronikai eszközök töltésére. A minél kevesebb káros anyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja őket.

Az október közepén érkező Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbuszon hetvenhárman férhetnek majd el, ez a busz is utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszerelt, továbbá az utastérben USB-töltőpontokkal is rendelkeznek.

Az új buszokhoz jó utak is kellenek

Az átadón Gémes László megyei elnök gondolatait Kormányos Sándor mezőgazdasági tanácsnok, megyei képviselő tolmácsolta, kiemelve, hogy a megyei önkormányzat maga is igyekszik „Zöld megye” nevű programjával jó példával szolgálni a környezetbarát közlekedés terén.

Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője arra tért ki, hogy ez a fejlesztés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vidéken élő emberek minél jobb körülmények között tudják megélni hétköznapjaikat, a kisebb településeken is színvonalas legyen a közlekedés. A képviselő kiemelte a jövőben elkezdődő úthálózat fejlesztéseket is, ami szintén elengedhetetlen feltétele a kényelmes közlekedésnek.

Fejes Miklós, a Volánbusz Zrt. forgalmi régióigazgatója a buszok átadóján arról számolt be, hogy az érkező autóbuszok Csongrád-Csanád megyében mintegy ötven kistelepülés lakói számára teszik lehetővé a városok kényelmes és gyors elérését.

– A forgalomba álló összesen mintegy 1,96 milliárd forint értékű huszonhét új autóbusz éves szinten 4-5 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást. A járműbeszerzéseknek köszönhetően a megyei autóbuszflotta átlagéletkora két évvel csökkent – fogalmazott Fejes Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában