Döntőt ért a menüjük

2021.10.19. 16:30

Isteni menüvel jutottak döntőbe a Vásárhelyi Betyárok a szakácsversenyen

Vásárhelyi almás kolbásztekercs almapürével, friss salátával, vinaigrette-tel – ropogós bőrös kacsamell sütőtök­textúrákkal és narancsos pecsenyelével, sütőtökös-mákos nudlival, ropogós hajdinával – képviselőfánk málnahabbal, fehér csokoládé mousse-szal, csokihomokkal. Ezzel a háromfogásos menüvel remekeltek a Vásárhelyi Betyárok a Közétkeztetési szakácsverseny elődöntőjében.

Kovács Erika

A Vásárhelyi Betyárok csapata: (balról) Bíró Péter, Verók András és Takács Gergő. Fotó: Közétkeztetési Szakácsverseny – KÖSZ

Fotó: FER-FILM STUDIO Csardas Ferenc

A Hódmezővásárhelyi Közétkeztetési Intézmény négy szakácsa alkotta a Vásárhelyi Betyárok csapatot, Bíró Péter volt a séf, Takács Gergő a segítő szakácsa, Verók András irányította a munkájukat, Gedai Endre pedig tartalékként vett részt a versenyen.

Márciusban az első akadályokat kiválóan vették a Vásárhelyi Betyárok, és bejutottak a néhány napja megrendezett elődöntőbe, ahol 28 csapat versengett a 12 legjobb közé jutásért. A Vásárhelyi Betyárok az előkelő 7. helyen végeztek.

– Voltak kötelező alapanyagok, amiket a farsangi menühöz fel kellett használni. Egy adagot 650 forintból kellett kihozni

– mondta Verók András.

– Ez utóbbi nehéz volt. A főételünk kacsamellet is tartalmaz, amiből egy kilót eleinte 1349 forintért vettünk, később már 4400 forintért kaptuk meg

– tudtuk meg Verók Andrástól.

Az elődöntő előtti másfél hónapban keményen készült a csapat, hétvégenként reggeltől estig a kertvárosi iskola konyhájában gyakoroltak. Hogy miből is állt a már fentebb leírt menüjük? Az előétel klasszikus eleme a vásárhelyi hagyományos, négyes ízesítésű fehér kolbász volt, amibe almakockákat csempésztek.

A Vásárhelyi Betyárok csapata: (balról) Bíró Péter, Verók András és Takács Gergő. Fotó: Közétkeztetési Szakácsverseny – KÖSZ

A főétel bőrös kacsamellét ropogósra sütötték, amihez tökéletesen passzoltak a narancsos töktextúrák. Készítettek egy különleges sütőtökös mákos nudlit is. A ropogós hajdinát a kacsából kinyert zsiradékon pirították meg. A desszert kötelező eleme a fánk volt, amihez egy fehér csokoládé mousse-t választottak csokoládéhomokkal. Málnavelős joghurtos habot is készítettek, amit szifon segítségével töltöttek a fánklabdákba.

A következő lépésben egy még jelenleg nem ismert időpontban a zsűri látogat el a döntőbe jutott 12 csapathoz. Akkor 50-100 főre kell majd a menüjüket elkészíteniük. Végül márciusban, a SIRHA Budapest Kiállítás keretében megrendezendő döntőn még egy meglepetés-alapanyagot is kapnak a zsűritől. A Vásárhelyi Betyárok szeretnének a legjobb három között végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában