Jó ütemben halad a pszichiátria bővítése

2021.10.18. 11:28

Komplex ellátást kapnak majd a pszichiátriai betegek az új épületben

Szegeden is korszerűbbé és elérhetőbbé teszik a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszert. Az építkezés hamarosan félidőben jár. Ha elkészül az új szárny, öt szinten kezelik majd a fiatalokat.

Kiss Anna

8,7 milliárdból jön létre az ifjúkori pszichiátriai ellátások komplex rendszere Szegeden. Fotó: Frank Yvette

Nemsokára félidőben jár a gyermek- és ifjúságpszichiátria új szárnyának építése az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar beszámolója szerint. Több mint 2100 négyzetméteres épületet alakít ki a Dél-Konstrukt Zrt. az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ szomszédságában a Szegedi Tudományegyetem megrendelésére.

Ha az épület elkészül, öt szinten kezelik majd a pácienseket. Az alagsorban alakítják ki az ambuláns részleget, a magasföldszinten csoportos foglalkoztatószobákat építenek, az első és második emeleten fekvőbeteg-ellátási részleget adnak át, a harmadik emeletet pedig oktatási célokra szánják. A beruházást 2,2 milliárd forint uniós és kormányzati forrásból valósítja meg az egyetem az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Országos Kórházi Főigazgatóságával közösen.

2,2 milliárd milliárdból jön létre az ifjúkori pszichiátriai ellátások komplex rendszere Szegeden. Fotó: Frank Yvette

Felismerték ugyanis azt a problémát, hogy a hazai gyermek- és ifjúságpszichiátria, ad­diktológia és mentálhigiénés ellátórendszer számos problémával küzd. A mentális problémával küzdő, legsúlyosabban érintett csoportok nehezen jutnak kezeléshez, hiszen az ellátórendszer területi hozzáférhetősége elégtelen, régiók vannak fekvőbeteg-ellátás nélkül. A főigazgatóság szerint ez egyidejű, összehangolt beavatkozásokat igényel, egyetlen részprobléma befolyásolása nem képes megváltoztatni a helyzetet. Éppen ezért az ellátást az ország minden régiójában, így a Dél-Alföldön is infrastruktúra fejlesztéssel javítják. Létrehoznak aktív fekvőbetegosztályokat, valamint a sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból agresszív páciensek ellátása érdekében úgynevezett emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyakat is elhelyeznek az épületben.

A projekt célja, hogy javuljon a 18 év alatti fiatalok lelki egészségi állapota, csökkenjenek a területi és társadalmi egyenlőtlenségek, valamint korszerűbb legyen, vagy létrejöjjön a gyermek- és serdülőkori addiktológiai, pszichiátriai ellátások komplex rendszere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában