Csongrád

2021.10.21. 16:00

Megújulnak a belváros házai Csongrádon

Pályázati segítséggel vágna bele a belváros nádfedeles házainak felújításába az önkormányzat. A közel 100 millió forintos beruházás során a városképi jelentőségű épületek nádtetőit és kerítéseit javítanák ki, három ház esetében pedig egy komolyabb felújítás előkészítéséhez igényelnének pályázati támogatást.

Majzik Attila

– A képviselő-testület döntése alapján a város részt vesz a Teleki László Alapítvány által koordinált Népi Építészeti Programban. A program a védett népi építészeti emlékek eredeti történeti szerkezeteinek megtartó szemléletű megújulását támogatja, és az állagmegóvás, valamint a részleges vagy teljes helyreállítás mellett a szükséges felújításokat megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, kutatások elkészítését is célozza – tájékoztatott Dr. Juhász László, a város jegyzője.

A tervezett felújítás huszonegy házat érint a belvárosban. Ezek egy része önkormányzati, más része pedig állami tulajdonban van, de azokat az épületeket is a város kezeli és gondozza. A hangulatos nádfedeles házak egy része vendégházként üzemel, hétben pedig népi mesterségek bemutatóhelyét alakították ki.

A házak nádfedeleit és kerítéseit újítaná fel az önkormányzat. Fotó: Majzik Attila

– Tíz ház esetében a nádtető felújítására és kerítésépítésre, nyolc háznál pedig kizárólag az utóbbira pályázunk. Három épület komolyabb felújítást igényel, azok esetében előkészítő tevékenységre, tervkészítésre pályázunk. Ezek különleges helyzetű házak, egy renoválás előtt szükség van örökségvédelmi engedélyre és különböző szakvéleményekre is. A tervek elkészíttetése után a Népi Építészeti Program jövő évi kiírásában már ezeknek a házaknak a felújítására is szeretnénk forrást elnyerni – tette hozzá Huszka Anita műszaki előadó.

A munkálatok tervezett költségei közel 94 és fél millió forintra rúgnak, ebből 75 és fél millió a pályázati forrás, ezt az önkormányzatnak csaknem 19 millió forint önrésszel kell kiegészítenie.

A most beadott pályázatokat még ez év végéig elbírálják, amennyiben sikerrel jár a város, úgy a közbeszerzések után akár jövő tavasszal elkezdődhetnek a kivitelezések. Mint megtudtuk, a felújításokat ütemezetten tervezik elvégezni, így a munkák nem fogják sérteni a vendégházak működését.

Ezek is érdekelhetik