A Magyar–Kínai Gazdasági Kamara Kiválósági díját vehette át

2021.10.13. 11:31

Mohr Richárd munkáját Kiválósági díjjal ismerték el

A Magyar–Kínai Gazdasági Kamara Kiválósági díját vehette át nemrégiben Mohr Richárd. A SZTE Konfuciusz Intézetének igazgatója egy távol-keleti üzleti kultúráról szóló könyv kínai fejezeteinek szerzője, ezt a munkáját ismerte el a ChinaCham.

Timár Kriszta

A Magyar–Kínai Gazdasági Kamara ismerte el Mohr Richárd munkáját. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A Magyar–Kínai Gazdasági Kamara szeptember 30-án adta át az idei és az elmaradt tavalyi ChinaCham Kiválósági Díjat. Ezzel azok munkáját ismerik el immár harmadik éve, akik a magyar–kínai gazdasági, szakmai, közéleti és társadalmi kapcsolatok területén kiemelkedő munkát végeztek, hosszú időn keresztül elismerésre méltó tevékenységet folytattak, illetve példamutató módon járultak hozzá a magyar–kínai kapcsolatok javításához.

A díjat előző évben Mohr Richárd, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója részére ítélték meg, ám azt a koronavírus-járvány miatt most adták át.

– Az elismerést a 2019 végén megjelent, Japán, kínai és koreai üzleti kultúra című könyvért kaptam, amelynek kínai vonatkozású fejezeteit én írtam – mesélte lapunknak Mohr Richárd. A Budapesti Gazdasági Egyetemen évek óta létezik távol-keleti interkulturális management szak, ahol üzleti kultúrát tanít.

– Ebből a kurzusból nőtt ki a könyv, amelynek további fejezeteit Osváth Gábor, Sato Norikó és Székács Anna jegyzi. A ChinaCham úgy ítélte meg, hogy ilyen kultúraformáló mű korábban még nem született, ráadásul az üzleti kapcsolatokat is tudja segíteni, ezért ítélték oda nekem a díjat. Ez nagy megtiszteltetés, különösen ha azt nézem, milyen társaság tagja lettem ezáltal. Előttem ugyanis Ipolyi Éva, hazánk legelismertebb kínai tolmácsa kapta meg, az idei díjazott pedig P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kínai tanszékének vezetője lett – fogalmazott.

Mohr Richárd az elismert tankönyvhöz kötődő ismereteket egyelőre csak Budapesten, a BGE diákjai számára nyitott kurzuson oktatja, de bízik benne, hogy hamarosan a szegedi diákok számára is elérhető lesz ez a tantárgy.

Az SZTE-n egyelőre csak angol nyelvű kurzusokon oktat üzleti kínai nyelvet, ázsiai fókuszú interkulturális ismereteket és a Modern Kína tárgyat.

– A Konfuciusz Intézet célja, hogy Szegeden intézményesített kínai kutatást és oktatást hozzunk létre. Az utóbbi két évig felfutóban volt nálunk a „Kína-láz”, sok diák tanulta a nyelvet és sokan is nyelvvizsgáztak belőle. Ezt a lendületet azonban sajnos a koronavírus-járvány derékba törte. Bízom benne, hogy ez csak egy átmeneti időszak, hiszen az biztos, hogy Kína meghatározó országa lesz a következő 100 évnek, vagyis fontosak a vele való jó kapcsolatok. És azt gondolom, azt úgy lehet kiépíteni, ahogyan mi tesszük: megbízható és megalapozott információkat adunk át, így tanítjuk azokat, akik a jövő közvetítői lesznek a két ország között – mondta el lapunknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában