Jó tudni a fedezetlenségi díjról

2021.10.25. 10:00

Sokba kerülhet, ha nem fizetjük a gépjármű kötelező felelősségbiztosítását

Kötelező felelősségbiztosítás minden forgalomban lévő gépjárműre kell, ennek ellenére előfordul, hogy véletlenül vagy szándékosan elmulasztja az autós a szerződés megkötését vagy meghosszabbítását. Ilyenkor minden napra előre meghatározott fedezetlenségi díjat számol fel a biztosító.

K. A.

Gyakran csak balesetnél derül ki, hogy nincs az autón kötelező. Illusztráció: Balogh Ákos/MW

Fotó: Balogh Ákos/MW

A fedezetlenségi díj mértékét a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) határozza meg, mértéke a gépjármű kategóriájától és teljesítményétől függ, és a normál biztosítási díjnál jóval ma­­gasabb.

– Már néhány hét alatt elérheti a több tízezer forintot. Egy 100-130 lóerős személygépkocsi 30 napos fedezetlenségi időszak alatt több mint 25 ezer forintos díjat halmoz fel – írta a CLB független biztosítási alkusz. Nem éri meg biztosítás nélkül hagyni a kocsit, és az autós felelőssége, hogy ez rendben legyen, nem a társaságé.

Mikor maradhat a jármű ér­­vényes kötelező nélkül? A legkézenfekvőbb, ha díjnemfizetéssel megszűnik a szerződés. Például az autós elmulasztja befizetni a következő részletet, kicsúszik a 60 napos türelmi időből, vagy a kocsi nincs hasz­­nálatban, de elfelejtették kivonatni a forgalomból. Ha a díj nincs rendezve, a türelmi idő lejártával a biztosító „felmond”, és onnantól a következő szerződés megkötéséig vagy a gépjármű forgalomból történő kivonásáig minden napra fedezetlenségi díjat számolnak fel.

Ráadásul utólag nem­­csak ezt, ha­­nem a türelmi idő­­szakra vonatkozó biztosítási dí­­jat, sőt újrakötés esetén az évfordulóig hátralévő teljes összeget is egy részletben kell befizetni.

Így már sokba kerül a feledékenység.

Egy másik példa a használt autó vásárlása. Nagyon fontos, hogy az új biztosítást már rögtön a tulajdonszerzés napján kössük meg, hiszen az előző szerződés ezzel a nappal megszűnik. Ha valaki nem így tesz, a köztes napokra utólag fedezetlenségi díjat kell majd fizetnie. Figyelni kell az évfordulós biztosítóváltásra is. Ha felmondaná az előző szerződését, és újat kötne, ügyeljen rá, hogy a kettő folyamatos fedezetet nyújtson, tehát az előző megszűnésének napját követő naptól lépjen életbe az új biztosítás.

Gyakran csak balesetnél derül ki, hogy nincs az autón kötelező.
Illusztráció: Balogh Ákos/MW

A fedezetlenségi díj rendezése az üzembentartó kötelessége. Az összeget annak a biztosítónak fizeti ki, amellyel a fedezetlen időszak után szerződést kötött.

A díjnemfizetésnél ez ugyanaz a társaság, amelynél az előző szerződés megszűnt, mivel ilyenkor ugyanott kell megkötni az új biztosítást.

Hiába érhet el komoly összeget a fedezetlenségi díj, mégis egy részletben kell befizetni, sokszor az esedékes biztosítási díjrészlettel együtt. Részletfizetés csak akkor lehetséges, ha a fedezetlen időszak meghaladja a 120 napot. A pénz a Mabisz Kártalanítási Számlájára kerül. Erről kártalanítják olyan közúti balesetek károsultjait, ahol a vétkes sofőr gépjárművén nem volt érvényes kötelező biztosítás. A károkozó persze nem ússza meg, utólag kíméletlenül behajtják rajta a teljes összeget.

A kiszabott fedezetlenségi díjat muszáj megfizetni, és a biztosító sem adhat belőle kedvezményt. Ha valaki mégsem rendezné határidőn belül, ugyanúgy felbontják a szerző­dését díjnemfizetés miatt, mint ha a biztosítási részletét nem rendezte volna, ami újabb fe­dezetlenségi díjhoz és újabb bo­­nyodalmakhoz vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában