skill-labort adott át Kásler Miklós

2021.10.13. 17:17

Szimulációs laborban gyakorolhatnak Vásárhelyen az egészségügyi szakemberek

Úgynevezett skill-labort adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdán, Hódmezővásárhelyen, a kórházban. A labor lehetőséget teremt a hódmezővásárhelyi és makói kórház dolgozóinak a továbbképzésére, olyan beavatkozások gyakorlására, amelyek egyéb körülmények között nem megvalósíthatóak.

Kovács Erika

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Ma már csaknem minden, a betegellátáshoz szükséges beavatkozás modellezhető és elsajátítható szimulációs környezetben. Ennek köszönhetően a szimuláció egyre nagyobb teret kap az egészségügyi dolgozók oktatásban is.

Kásler Miklós miniszter beszélt a skill-laborok jelentőségéről. A sajtótájékoztatón részt vett Kallai Árpád főigazgató és Lázár János országgyűlési képviselő is. Fotó: Kuklis István

Az egészségügyi szakemberek képzését segíti a skill-labor

– Közhelyesen azt mondják, a 21. század az orvostudományé. Ez tényszerűen is igaz. Elképesztő tempóban jelennek meg a diagnosztika és a terápia területén az új megoldások. Ahhoz, hogy a magyar betegeket megfelelő szinten kezeljük, nem elég az infrastruktúra, olyan szakemberekre van szükségünk, akik magas szakmai felkészültséggel kezelik a betegeket – mondta az átadót megelőző sajtótájékoztatón Kásler Miklós miniszter.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság, valamint a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetem országos skill-laborhálózatot hozott létre. A 3 egyetem skill-központjában és 16 megyei oktatókórházi skill-laborban lehetővé vált a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások szimulációs környezetben történő gyakorlati oktatása. A projekt célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése a készségfejlesztésen alapuló gyakorlati oktatás bevezetésével. A teljes támogatási összeg több mint 13 milliárd forint volt. Hódmezővásárhelyen csaknem 250 millió forintból alakították ki a skill-labort.

61-en tanulták meg a gépi lélegeztetést

Kallai Árpád, a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója elmondta, a vásárhelyi skill-labor 2019 áprilisában kezdte meg a tevékenységét.

– Laborunk 2020-ban költözött a végleges helyére. Szemináriumteremből, két demonstrációs teremből, egy gyakorló műtőből és egy gyakorló rendelőből áll, valamint része egy kisebb területet elfoglaló technikusi fülke, egy öltöző, a bemosakodó és egy hallgatófogadó terület is – sorolta a főigazgató.

Eddig 1194 személyt oktattak a laborban, 796-an az alapszintű újraélesztést, 54-en az intubációs kezeléseket, 61-en a gépi lélegeztetést gyakorolták. Emellett akár ápolási feladatok gyakorlására is alkalmas a vásárhelyi labor – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Lázár János: Az egészség mindenkinek jár

Lázár János országgyűlési képviselő köszönetet mondott a helyi- és az ország valamennyi egészségügyi dolgozójának a járványban mutatott helytállásukért.

– Az ország már a 2022-es országgyűlési választásra készül. Sajnos a pandémia, a covid elhárításának ügye, vagy egyáltalán az egészségügy, például itt, Hódmezővásárhelyen is, politikai témává vált. Az egészség mindenkinek jár – hangsúlyozta és kitért rá, hogy az első szocialista kormányzás óta Vásárhelyen folyamatosan azért küzdöttek, hogy Makón és Hódmezővásárhelyen talpon maradjon az egészségügyi ellátórendszer.

– Mindig a konzervatív, jobboldali kormányok azok, amelyek a vidéki kórházaknak fejlesztési lehetőséget biztosítottak. Ez így volt 1998 és 2002 között, valamint 2010 óta is – hangsúlyozta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában