Történelmi csúcson az üzemanyag ára

2021.10.08. 12:24

500 forint felett a „normál” benzin – napról napra drágább a kőolaj

Csongrád-Csanád megyében is megjelent az 5-ös számjeggyel kezdődő benzinár a legtöbbet tankolt 95-ösből, újkori nevén E10-esből.

Kovács András

Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

A szatymazi sztrádakúton tegnap már 527 forintért mérték, jellemzően az autópályák mentén legdrágább az üzemanyag. A gázolaj már korábban 500 fölé ment, ahogy a „normál” kutaknál is ennél magasabb árat kell fizetni a jobb minőségű üzemanyagért, például a 100-as, E5-ös benzinért.

Fotó: Török János

Pénteken ismét változott az üzemanyagok ára a hazai ku­takon, a holtankoljak.hu információi szerint a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 9 forinttal emelkedett. Ez egyrészt új történelmi csúcsot jelent mindkettőnél, másrészt ezzel a benzin egy héten belül 17, a gázolaj pedig 15 forinttal drágult. Az új történelmi csúcsot az elmúlt egy hónapban jó né­hányszor leírta már a sajtó, és a főcímekkel is belehúzott: „Folytatódik a horror a magyar kutakon”.

– Soha ilyen drága még nem volt a benzin

– írta az egyik portál szeptember közepén, hozzátéve, két hét alatt 19 forinttal lett drágább a benzin.

 

Legutóbb két nap alatt 17-tel, vagyis a tempó fokozódik.

Az üzemanyagok drágulása mögött elsősorban az olajár emelkedése áll, a Brent típus hordónként már 83 dollár közelében jár, ami 3 éves csúcs. Az emelkedés többek között a szűkösebb kínálatnak és az alacsonyabb tartalékoknak köszönhető, illetve annak, hogy jelentősen nőtt a gáz ára is. Emellett a kedvezőtlen trendet erősíti az is, hogy a forint gyengül a dollárral szemben, amely szintén fölfelé hajt­­ja az árakat.

Természetesen jóval 500 alatt is találni benzint, kollégám például 465 forintost is fotózott pénteken az egyik bevásárlóközpontnál. Az emelkedés többek között a szűkösebb kínálatnak és az alacsonyabb tartalékoknak köszönhető.A szatymazi sztrádakút oszlopa pénteken.

Fotó: Török János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában