Fogatok versengtek

2021.10.10. 15:57

Újra hajtanak Maroslelén

A hétvégén újraélesztették a fogathajtó versenyek hagyományát Maroslelén. A helyi pályára egyelőre ugyan kevés hajtó jött, érdeklődő közönség azonban szép számmal akadt. Ha minden jól alakul, ezentúl évente rendeznek hasonlót.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Maroslelén valaha nagy hagyománya volt a fogathajtó versenyeknek. Erről tanúskodik többek között a falu szélén található, egykori gazdaköri lovaspálya. Szervezett formában a hetvenes években indultak el a versenyek, és volt, amikor szerte az országból több tucatnyi versenyző érkezett ide, hogy a szép számú nézősereg előtt csillogtassa tudását, tehetségét.

Aztán, vélhetően a lótartás visszaszorulásával párhuzamosan, elfogyott az akkori szervezők lelkesedése és 5-6 évvel ezelőtt meg is szakadt a versenyek sora – idézte fel a múltat Drimba Tibor polgármester. Az apropót ehhez az adta, hogy szombaton végre ismét fogathajtó versenyt rendeztek a községben.

Fotó: Szabó Imre

Sikeres újrakezdés

A megmérettetés kora reggel kezdődött és délutánig tartott. Az idő szeles, esőbe hajló volt elejétől a végéig, ennek ellenére 150-160 néző gyűlt össze a pálya mellett. Csongrád-Csanád és Békés megye több településéről érkezett hajtók álltak rajthoz, Mezőhegyesről, Hódmezővásárhelyről és Makóról is neveztek. Persze messze nem annyian, mint egykor, de az induláshoz kifejezetten jó mezőny jött össze. A szünetben íjászbemutató is volt. A programot nem az önkormányzat szervezte, hanem civilek, magánvállalkozók összefogásával sikerült megvalósítani. Utóbbiak közül a Tiarella Kft-t emelték ki.

– Elégedett vagyok, jól sikerült – mondta a versenyt záró díjátadó után Balázs Csaba főszervező. Ő maga 30 éve foglalkozik lovakkal. Eleinte díjugratásban versenyzett, később átült bakra, de ma már nem hajt, inkább másoknak segít, ha kell. A nagybátyja Kiskunhalason volt lovas kiképzőtiszt, alighanem innen örökölte a lovak szeretetét.

A szabadidős fogathajtó verseny látványosságnak sem volt utolsó. Fotó: Szabó Imre

Bíznak a folytatásban

Balázs Csaba elmondta, bár ma már természetesen jóval kevesebben foglalkoznak lovakkal, mint egykor, azért lenne mire építeni, hiszen 20-25 állat még mindig van a faluban. A mostani szabadidős fogathajtó verseny a helybelieket kevésbé mozgatta meg, pedig vannak nóniuszok, frízek, pónik. A helyi egyesület ugyan már évekkel ezelőtt megszűnt, de ettől függetlenül a gazdákat össze lehetne fogni, foglalkozni velük.

– A ló egy külön világ, meg kell tanulni az ő fejével gondolkodni – mondta a főszervező arról, miért érdemes ezzel a sportággal foglalkozni. Korábban ő maga is készített fel tehetséges fiatalokat.

Az önkormányzat is beszáll

Drimba Tibor polgármester kifejtette, ő mindegyik fogathajtónak drukkolt, de leginkább a szervezőknek. – A sikeres újrakezdés után most arról beszélgettünk, hogy legközelebb már akár önkormányzati közreműködéssel, egész napos, kísérő programokkal színesített rendezvényként is meg tudjuk tartani a versenyt – mondta. Megfelelő hírveréssel, továbbá az időpontot kicsit előrébb hozva akár a környező városokból is sok érdeklődőt vonzhatna afféle turisztikai attrakcióként a megmérettetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában