Szeged

2021.10.14. 15:49

Verebek a Marson

A Mars téri piac bejáratánál biciklik sorakoznak egy tárolóban.

Farkas Judit

Fotó: Farkas Judit

Amikor bérletért álltunk sorba, egy egész verébgalerit figyeltünk meg a kerékpárokon. A nyomaik is kezdtek meglátszani, aminek a tulajdonosok biztos nem örülnek, kevesen visznek haza szívesen guanóval töltött kosarat.

Nagyon szórakoztató volt nézni a pici madarakat, úgy csipogtak, mintha pletykálni álltak volna össze.

Nyugat-Európában, áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatójában, vannak olyan vidékek, ahol ritkának számít a házi és a mezei veréb.

Az ezredforduló óta nálunk is csökken az állomány.

Az élőhelyek átalakítása, intenzív mezőgazdálkodás, veszteségmentes terménybetakarítás a verebek életterét és táplálékbázisát rosszul érintette, az MME azt ajánlja, telente etessük ezeket a madarakat is.

A szövőmadarak rokonait eleget verte már a sors, többször is irtóhadjáratot folytattak ellenük. II. (Nagy) Frigyes porosz uralkodó Brandenburg cseresznyetermését féltve a verebektől, a beszolgáltatott fejekért 6 fillért fizettetett ki. A Mao Ce Tung vezette Kínában úgy vélték, dézsmálják a rizstermést, pusztulniuk kellett. A verebek rovarokkal etetik a fiókáikat, így túlszaporodtak, felfalták a vetést. Az éhínségbe legalább 30 millió ember halt bele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában