A Johannita Segítő Szolgálat jóvoltából segíthet a cigány nemzetiségi önkormányzat

2021.11.16. 17:04

300 gyümölcsfát osztanak ki Vásárhelyen

Nagy mennyiségű gyümölcsfát kapott Hódmezővásárhely a Johannita Segítő Szolgálattól Bajorországból. A növények megérkeztek, szombaton a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat háromszázat oszt szét a lakosság között.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– A bajorországi Johannita szervezettel rendkívül jó a kapcsolatunk. Már nem ez az első gyümölcsfaadomány, amit kaptunk tőlük – tudtuk meg Kószó Pétertől, a Johannita Segítő Szolgálat Hódmezővásárhelyi Szervezetének elnökétől.

Elmondta, hogy a korábbi években is osztottak már gyümölcsfákat, például Székkutason is. Számos fajta közül lehetett választan, és sokan éltek a lehetőséggel, hogy a meglévő fáik mellé újakat is ültessenek. A visszajelzések is pozitívak, a csemeték szépen fejlődnek.

A fák a hét elején érkeztek meg Hódmezővásárhelyre, az iskolázott csemeték között többek között alma, körte, szilva, cseresznye, és néhány birsalma is van. Az adomány kedvezményezettje a Hódmezővásárhelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat. A lepakolásban is ők segítettek.

Megérkezett a bajorországi Johanniták adománya, amit a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat oszt majd szét. Fotó: Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.

– A Facebook-oldalamon már meg is hirdettem a lehetőséget, hogy jelentkezzen, aki szeretne facsemetét. Összesen 300 darabot osztunk szét. A poszt megjelenése után nagyon sokan jelezték, hogy szívesen ültetnének fát – mondta Mezei Vidor, a nemzetiségi önkormányzat elnöke. A fákat november 20-án szombaton 14 órakor osztják ki az előzetesen jelentkezőknek. Hozzátette, örül, hogy ilyen nagy a romák aktivitása. Szívesen ültetnének gyümölcsfát, hogy ezzel is spóroljanak, hiszen a termést sokféleképpen használhatják fel.

Mezei Vidor hangsúlyozta, a vásárhelyi cigányság körében erősödik az igény arra, hogy amennyiben tehetik, vagyis ha nem tömbházban laknak, akkor bizonyos fokig önellátóvá váljanak.

Éppen ezért azt tervezik, hogy a jövőben élőállatot, csirkéket, vagy akár malacokat is osztanak majd, ehhez támogatókat keresnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában