Koszorúzás a Régi Zsinagóga udvarán

2021.11.11. 17:08

Az első világháború zsidó áldozataira emlékeztek Szegeden

Az első világháborúban elesett hősi halottakra emlékeztek csütörtökön a szegedi régi zsinagóga udvarán, a Fegyverszünet napja alkalmából. A főhajtást és emlékező beszédet gyászima és koszorúzás követte.

Farkas Judit

A fegyverszünet napja alkalmából koszorúzás a Régi Zsinagóga emlékfalánál. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Katonai tiszteletadás nyitotta és zárta a november 11-ei, koszorúzással egybekötött megemlékezést a szegedi régi zsinagóga udvarán, az első világháborúban elesett zsidó katonák emléktáblájánál. A tiszteletadás után kétperces néma főhajtás következett az áldozatok tiszteletére, majd Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője mondott emlékező beszédet.

Az első világháborúban elesett zsidó katonák emléktáblájánál emlékeztek meg a hősi halottak áldozatáról. Fotó: Karnok Csaba

– Akikre ma itt emlékezünk, azok a legnagyobb értéket adták hazájukért: a saját életüket. Nemzeti érzelemtől hajtva, félelmet nem ismerve rohantak a lövészárkokon át, hogy szolgálják hazájukat, védelmezzék bajtársaikat, szeretteiket – méltatta a hősi halottak áldozatát a vallási vezető, akiknek élete távoli csatatereken szakadt félbe. Mózes ötödik könyvét idézte a háborúba készülő honvédek kapcsán: Halld, Izrael, ti közeledtek ma a csatához ellenségetek ellen. Ne csüggedjen szívetek, ne féljetek, ne ijedjetek meg, ne rettegjetek tőlük, mert az Örökkévaló, a ti Istenetek az, aki veletek megy, hogy harcoljon értetek. Hangsúlyozta: akikről ma emlékezünk meg, az isteni parancsolatnak maradéktalanul eleget tettek. Életük példamutatásként szolgál mindannyiunk számára, hogy a hazát, a magyar népet akár az életünk árán is szolgáljuk. Ezért nem kevesebbel tartozunk neki, mint hogy emlékezünk és hálát adunk mindazért, amit értünk tettek.

– Egy hálás nemzet nevében köszöntjük őket és ígérjük, hogy nevük és emberfeletti áldozatuk sosem megy feledésbe

– zárta szavait Kendrusz Attila, majd a Hitközség zsidó férfitagjai elmondták a kaddist, a gyászimát.

A fegyverszünet napja alkalmából koszorúzás a Régi Zsinagóga emlékfalánál. Fotó: Karnok Csaba

Ezután a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Szegedi Járási hivatal, Szeged város, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség és a Szegedi Zsidó Hitközség nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában