Belefáradtak, de nem adják fel a Mars téri kereskedők

2021.11.16. 16:16

Botka László bíróság elé állt

Vádlottként állt kedden bíróság elé Gyulán Botka László szegedi polgármester, Nagy Sándor jelenlegi, és Szentgyörgyi Pál korábbi alpolgármester a 2009-es emlékezetes Mars téri pavilonbontás miatt. A károsult kereskedők perelték be őket, mert megelégelték, hogy senki sem vállalja a felelősséget azért, ami velük történt.

Suki Zoltán

Szeged További kereskedõ bódék bontását kezdték meg a Mars téren. Fotó: Karnok Csaba

Forrás: Archív fotó

Fotó: Karnok Csaba

Végképp belefáradtak a Mars téri kereskedők abba, hogy még mindig nincs felelőse annak, hogy 2009. november 29-én eldózerolták a Mars téri piacon a pavilonjaikat. Ezért döntöttek úgy, hogy a szerintük a bontásról ténylegesen döntőket perelik be, pótmagánvádas eljárásban. Azt szeretnék elérni, hogy a bíróság mondja ki: Botka László szegedi polgármester, Nagy Sándor jelenlegi, és Szentgyörgyi Pál korábbi alpolgármester és társaik döntöttek a pavilonok sorsáról, azaz a dózerolásról. A pótmagánvádas eljárás kedden kezdődött egy előkészítő üléssel Gyulán.

Egy szöget sem

Az egyik károsult a Délmagyarországnak azt mondta, hogy csodálkoznak, de őszintén örülnek, hogy a bíróság befogadta az ügyüket, nem igazán erre számítottak.

Botka László felelősségéről pedig azt mondta, hogy ugyan a polgármester aláírása nem szerepelt a bontást elrendelő dokumentumon, de kizárt, hogy ne tudott volna a döntésről.

Szegeden egy szöget nem lehet leejteni Botka tudta nélkül – fogalmazott.

Hogy mikor került pont a több mint tíz éve húzódó ügy végére, egyelőre nem tudni, annyi biztos, hogy a bíróság jövő januárra tűzte ki a következő tárgyalási napot.

A helyszínen tiltakoztak a kereskedők. Archív fotó: Schmidt Andrea

Ítélet előtt

Az egész ügy akkor kezdődött, amikor Szeged uniós támogatást nyert a Mars tér rekonstrukciójára. Ekkor felmondták a korábbi bérleti szerződéseket, azonban az addig ott árusítók nem bontották el a pavilonjaikat, ezért a város pert indított. Mielőtt jogerős ítélet született volna, az akkori cégvezető 2009 novemberében szerződést kötött négy elárusítóhely, köztük az egyik jelenlegi pótmagánvádló pavilonjának áthelyezésére. Bár lényegesen egyszerűbb lett volna a pavilonok bontása, a vádlott úgy döntött, hogy inkább áthelyezteti az építményeket.

A kivitelezővel abban állapodtak meg, ezt úgy csinálják, hogy épségben maradjanak a pavilonok. Ez azonban nem így lett.

Suttyomban bontottak

A munkások piaczárás után kezdték átpakolni 13 kereskedő 18 Mars téri pavilonját 2009 novemberében. A piacigazgatóság senkit sem engedett a területre, pedig a helyszínen megjelent kereskedők, politikusok és sajtómunkások be akartak menni – a hangulat estére feszült lett, a rendőröket is kihívták.

Késő délután a helyszínre érkeztek a pavilontulajdonos kereskedők, és tiltakoztak az áthelyezés ellen. Véletlenül vette észre egy ismerősük, hogy odabent fúrnak-faragnak, ő szólt nekik. Akkor újságíró kollégánknak azt mondták a kereskedők, hogy védelmet kértek a rendőrkapitányságon, mert az üzletekben még az áru is bent volt. Ennek ellenére megtörtént a dózerolás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában