A Gábor Dénes-szakgimnázium tanulója emlékérmes az országos döntőn

2021.11.18. 14:40

Csilla remekül szerepelt az anyanyelvi versenyen

A legjobb eredményt érte el Csongrád-Csanád megyében Schröffel Csilla Rozália, a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium tanulója az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntőjében, aki Sátoraljaújhelyen vehette át az emlékérmet.

Varga Lilla

Fotó: Kuklis István

Az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyt évről év­­­­re megrendezik, amelyen a Kárpát-medence legkiválóbb ifjú tehetségei adnak számot magyarnyelv- és irodalomtudásukról.

– A verseny két részből állt, szóbeli, valamint írásbeli feladatokat oldottak meg a diá­kok. Az országos döntőn a leg­jobb versenyzők, általában a legjobb tíz kap érmet, helyezés nélkül – mondta el lapunknak Némethné Balázs Katalin, aki korábban magyarnyelv- és irodalomtanára volt az intézménynek.

– Korábban, nagy büsz­­keségemre Schröffel Csilla Rozália 11/D osztályos tanulónk megnyerte a megyei fordulót. A kiváló eredmény birtokosaként jutott tovább a Sátoraljaújhelyen megrendezett országos döntőbe. Az írásbeli vizsgán 90 százalékot ért el, emellett a szóbeli vizsgán szintén remekelt – tette hozzá a tanárnő, aki felkészítette Rozit a versenyre.

A felkészülés a járványhelyzet miatt kicsit nehezebb volt, de interneten keresztül is folyamatosan gyakoroltak.

– A szóbeli témák közül a házimunkákat, női-férfi szerepeket emeltem ki. Úgy gondoltam, hogy egyedi módon fejthetem ki a zsűri számára. Elmondtam nekik, hogy nálunk is megvannak az úgynevezett férfi munkakörök: favágás, szerelés, nehéz tárgyak pakolása. A család női tagjainál a klasszikus főzés, mosás, takarítás. Azonban nálunk ezek so­­sem voltak kőbe vésve. Vágtam már fát édesapámmal, aki pedig besegített a főzés során. Ezáltal sokkal több tudás birtokában vagyok, szerintem a mai lányok nem igazán tudják a férfias munkák eszközeit használni. Erre én nagyon büszke vagyok, és egyúttal hálával is tartozom a családomnak, hogy mindenféle házimunkába belevonnak – mondta Rozi. Jelenleg a Péchy Blanka-versenyre készülnek a tanárnővel, és min­­den bizonnyal újabb szép eredményt érnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában