Nem minden tök ehető!

2021.11.02. 13:10

Kecskéknek adják a faragott tököt

A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.

Munkatársunktól

A tökök egy része takarmányként hasznosítható. Fotó: Mártonfai Dénes/MW

Fotó: Mártonfai Dénes

Ráadásul a dekorációs célokra hasznosítható dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk kellemetlen következményekkel járhat – hívta fel a figyelmet az Agrár­oldal a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményére. Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehetőket a csupán díszítésre alkalmas változatoktól, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.

A tökök egy része takarmányként hasznosítható. Fotó: Mártonfai Dénes/MW

Erre figyelve gyűjtik a Klímanócskák a már feleslegessé vált tököket a vásárhelyi Szabadság téri óvodában. Szeretnék, ha nem a szemetesben végeznék a hasznosítható darabok. A csapat minden évben haszonállatoknak adományozza az összegyűjtött mennyiséget, egy aranyági farm kecskéit örvendeztetik meg.

Csak festetlen, káros anyagoktól mentes tököket várnak.

Ahogy Bozókiné Szabó Ildikó klímareferens, a program szakmai vezetője fogalmazott: kiemelten fontos lehet a helyi közösségek összefogása, különösen nagyobb rendezvények szervezésekor, hiszen rengeteg, takarmányként hasznosítható, esetleg komposztálható tök végzi a kukában. Ehelyett egyik megoldást lehet, ha szakember bevonásával például vadon élő állatoknak helyezik ki a széttört, ehető darabokat. Évente közel két és fél milliárd tököt termelnek kifejezetten ünnepi célra, ám ennek csak az egyötödét hasznosítják újra.

Címkék#Szeged#Tök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában