Szűcs Tímea Izraelben kutatott, és bejárta a világot

2021.11.27. 07:00

Könyvvel állít emléket lányának

Különleges módon, egy könyv kiadásával szeretne emléket állítani fiatalon elhunyt lányának a kiszombori mérnök-tanár, Szűcsné Sipos Andrea. Szűcs Tímea kutatóként gyakran járt Izraelben, egyébként pedig a világ sok táján megfordult – a tavasszal megjelenő, saját képekkel illusztrált útikönyv tehát izgalmas és érdekes lesz.

Szabó Imre

Szűcs Tímea a világ sok pontján megfordult. Fotó: Szűcs Tímea archívuma

Fotó: Szűcs Tímea archívuma

– Nem azt szoktam mondani, hogy meghalt, hanem azt, hogy elment – mondta Szűcsné Sipos Andrea tragikusan fiatalon elveszített lányáról, Szűcs Tímeáról, aki súlyos betegségben, csaknem 2 évnyi küzdelem után hunyt el 28 esztendős korában.

Addig viszont – legalábbis ami utána maradt, abból úgy tűnik – annyit élt, mint kevesen mások. Édesanyja most nem mindennapi módon készül neki emléket állítani: On my way, azaz Utamon címmel könyvet készül kiadni róla.

Szűcs Tímea a világ sok pontján megfordult.
Fotó: Szűcs Tímea archívuma

Szűcs Tímea doktori hallgatóként a zsidóság kultúráját, a holokauszt után Izraelbe ki­­vándorolt magyarok identitását kutatta. Többször kiutazott, járt ottani levéltárakban, beszélt ottani kibucokban élő emberekkel. Ezenkívül elutazott például az Egyesült Államokba, Indiába, de végigjárta az El Caminót és barangolt a Balkánon is.

Utazási élményei, feltárt ku­tatási eredményei saját ma­­ga készítette képeivel együtt ma­­radt fenn, ez alapján készül ez a rendhagyó és kivételesen értékes könyv. Bemutatja azt a színes és sokoldalú életutat, amelyet bejárt rövid élete so­­rán.

Szűcsné Sipos Andrea Kis­zomboron él, egyébként mérnök-tanár Szegeden. Az, hogy a fennmaradt írásokból könyv legyen, egy családi beszélgetés során merült fel.

– Úgy gondoltuk, így méltó emléket tudunk neki állítani. Olyat, ami egyedi, ami Timire jellemző – mondta. Mostanra a könyv tördelése is elkészült, és nyomdai árajánlatokat kért a megjelentetésre. Jövő tavaszra szeretné kiadni, és ha ez sikerül, lesz bemutatója Szegeden, Makón és Kiszomboron is.

 

Aki támogatni szeretné a kötet megjelenését, nevének feltüntetése mellett Szűcs­­né Sipos Andrea névre a 12067008-01794068-00100008 Raiffeisen Bank számlaszámra utalhatja támogatását. A könyv csak korlátozott példányszámban lesz elérhető, kereskedelmi forgalomba nem kerül, de előrendelhető.

– Inspirál engem és erőt ad, hiszen ezt az egészet nem egyszerű feldolgozni – mondta, amikor arról kérdeztük, milyen érzés szerkeszteni azt a kötetet, amely a lányának állít majd emléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában