hamisított márkás ruhák és szoftverek

2021.11.19. 07:00

Még mindig sok a hamis termék

– Idén is a márkás ruházat, az illatszer és az illegális számítógépes programok a legkelendőbb hamisított termékek Magyarországon – derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. friss reprezentatív kutatásából.

Forrás: unsplash

Fotó: unsplash

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hi­­vatalának közleménye szerint a magyarok 58 százaléka szerint a hamis termék nem olyan jó minőségű, mint az eredeti, mégis a lakosság 15 százaléka vásárolt idén hamisítványt, elsősorban – 72 százalékuk – az alacsonyabb ár miatt.

A korábbi évekhez hasonlóan a legnépszerűbbek a ha­­misított márkás ruházati termékek és az illatszerek, 16, illetve 6 százalékkal, emellett gyakran töltöttek le a fogyasztók illegálisan másolt programokat, szereztek be nem megbízható forrásból származó élelmiszert, CD-t vagy DVD-t, illetve illegális gyógyszert is.

A hamisított márkás ruhákat és illatszereket a vásárlók döntő többsége – 80, illetve 73 százaléka – piacon vagy az utcán szerzi be, de egyre nagyobb arányban jutnak hozzá a világhálón keresztül is.

Tízből hat internetező jelenleg nincs tisztában azzal, hogy az online tartalmak legális vagy illegális úton váltak-e elérhetővé.

– Az internethasználók kétharmada pedig nem hajlandó fizetni azért, hogy jogszerű forrásból férhessen hozzá tartalmakhoz a világhálón. Sőt, minden ötödik tudatosan vásárolna számítógépes programokat illegális csatornákon keresztül – áll a felmérésben.

Az átlagosnál magasabb arányban vásároltak hamis terméket az elmúlt évben a legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmi kategóriába tartozók, 31, illetve 35 százalékban.

A megkérdezettek közel kétharmada úgy látja, hogy a gazdasági válság miatt többen vesznek hamis vagy bizonytalan eredetű, de olcsó holmit.

– Minden második válaszadó tartja bűncselekménynek a hamis termékek eladását, míg a megkérdezettek ötöde szerint ez nem törvénybe ütköző – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A fogyasztók közel kétharmada véli úgy, hogy idővel megtérül, ha eredeti terméket választ a hamisítvány helyett.

Tíz megkérdezettből hat ember ugyancsak egyetért az­­zal, hogy a hamisítás miatt nemcsak komoly bevételtől esik el az állam, de az ilyen termé­kek veszélyesek is lehetnek az egészségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában