Sándorfalva

2021.11.28. 18:04

Megnyitották Sándorfalván a Magyar Sajtófotó Kiállítást – Galéria

Vasárnap délután megnyílt Sándorfalván a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás. A szabadtéri tárlat január közepéig lesz látogatható a kisvárosban.

T. K.

A szemerkélő eső ellenére is sokan voltak kíváncsiak a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitójára, amelyet vasárnap délután tartottak Sándorfalván. A hazai fotóriporter szakma leg­­nagyobb seregszemléjének számító verseny legjobbjait bemutató tárlat minden évben több magyarországi településen is bemutatkozik.

Évekig Szegeden is látható volt, 2015 óta azonban nem hozták el Csongrád-Csanád megyébe. Az, hogy idén visszatérhetett, lapunk fotóriporterének, Török Jánosnak köszönhető, aki a sándorfalvi önkormányzat támogatásával szervezte meg, hogy a Pallavicini Kastély kertjében legyen látható. Az idei kiállítást ugyanis szabadtérre tervezték, hogy a koronavírus járvány se lehessen akadálya annak, hogy minél többen megtekinthessék.

A megnyitón Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester elmondta, Sándorfalva azért a világ közepe, mert olyanok élnek a településen, akik tudják, hogyan vigyék előre.

– Ma is gazdagodtunk egy olyan kiállítással, ami ritka egy ilyen kisvárosban

– mondta, majd büszkén. Hozzátette, Sándorfalva két kiváló fotóriportert is adott az országnak, Németh György ugyan időközben elköltözött a településről, Török János azonban még most is itt él.

– Ők és a többi fotóriporter munkáikon keresztül megtanítanak bennünket másképp látni

– fogalmazott a polgármester.

 

Szigeti Tamás, a kiállítás kurátora elmondta, a kiállítás Budapest, Debrecen, Gödöllő és Békéscsaba után érkezett Sándorfalvára és amikor elterjedt a szakmában, hogy ide készülnek vele, az keltett némi csodálkozást.

– Ugyanakkor soha nem dőlt még el ilyen gyorsan, hogy egy város otthont ad ennek a tárlatnak. Ehhez kellett a helyiek elhivatottsága

– tette hozzá. A kiállítás születésével kapcsolatosan elmondta, a csaknem 300 fotós több mint 7 ezer képéből a nemzetközi zsűri idén online válogatta ki a díjazott alkotásokat.

– Frankfurtban, Párizsban, Tel-Avivban, Torinoban és Pomázon ültünk egyszerre a gép előtt, így értékeltük a beérkezett pályaműveket

– mesélte.

Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakágának elnöke szintén részt vett a megnyitón. Elmondta, a kiállításhoz készült egy könyv is, amelyben a kiállítási anyagnál több kép is helyet kapott. A kiadvány megvásárolható a Sándorfalvi Művelődési Ház és Könyvtárban.

A 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás január 12-ig lesz Sándorfalván, a szabadtéri tárlat ingyenesen tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik